2η Ημερίδα του Σωματείου Ελλήνων Κριτικών Μουσικής, Θεάτρου & Χορού με θέμα «Η Κριτική στην Εποχή του Διαδικτύου – Σκέψεις και Προβληματισμοί»

Το Σωματείο Ελλήνων Κριτικών Μουσικής, Θεάτρου και Χορού και ο Σύλλογος των Αθηναίων, διοργανώνουν τη 2η Ημερίδα του Σωματείου Ελλήνων Κριτικών Μουσικής, Θεάτρου & Χορού, με θέμα «Η Κριτική στην Εποχή του Διαδικτύου – Σκέψεις και Προβληματισμοί»
Η Ημερίδα πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer, του Συνδέσμου Αναβάθμισης Ιστορικού & Εμπορικού Κέντρου της Αθήνας, της Εταιρείας Φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου και του ηλεκτρονικού περιοδικού κριτικής μουσικής, θεάτρου & εικαστικών τεχνών «Critics’ Point»
Σάββατο 1 Ιουνίου, ώρα 16.00, αίθουσα του «Συλλόγου των Αθηναίων», Κέκροπος 10, Πλάκα
Η Ημερίδα λειτουργεί ως ένα πλαίσιο διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων για τον ρόλο της κριτικής στον τομέα της τέχνης κατά την εποχή της ψηφιακής επανάστασης. Θα τεθούν ανοιχτά ερωτήματα και εισηγήσεις για τη σύγχρονη υπόσταση του κριτικού λόγου και τη λειτουργία αυτού εντός του ψηφιακού γίγνεσθαι. Απευθύνεται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς και πρόσωπα που επιθυμούν να ενημερωθούν για την εξελικτική πορεία της κριτικής στον χώρο του διαδικτύου και της τεχνητής νοημοσύνης. Συγκεντρώνει ειδικούς, επαγγελματίες, φοιτητές και ερευνητές από τον χώρο της μουσικής, του θεάτρου, του χορού και των εικαστικών τεχνών με σκοπό να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο η κριτική εξελίσσεται και προσαρμόζεται στην ψηφιακή εποχή.
Μέσα από εισηγήσεις, παρουσιάσεις και διάλογο, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν την επίδραση των νέων μέσων και των κοινωνικών δικτύων στη διαδικασία της Κριτικής, καθώς και τις προκλήσεις και ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτήν την εξέλιξη.
Το πρόγραμμα της Ημερίδας χωρίζεται στα ακόλουθα τέσσερα μέρη:
• Χαιρετισμοί.
Κωνσταντίνος Π. Καράμπελας-Σγούρδας, Πρόεδρος του «Σωματείου Ελλήνων Κριτικών, Μουσικής, Θεάτρου και Χορού», Πρόεδρος του «Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer» και Πρόεδρος του «Συνδέσμου Αναβάθμισης Ιστορικού & Εμπορικού Κέντρου της Αθήνας», Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς, Πρόεδρος του «Συλλόγου των Αθηναίων», Σταμάτης Μηλίγγος, Πρόεδρος της «Εταιρείας Φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου», και Δρ Αλέξανδρος Θεοχάρης, μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer
• Εισηγήσεις προσωπικοτήτων του χώρου των παραστατικών τεχνών.
Ομιλητές θα είναι, κατ’ αλφαβητική σειρά, οι:
Γιώργος Ανδρέου, συνθέτης, στιχουργός, Δρ Ρενάτα Δαλιανούδη, μουσικολόγος, εθνομουσικολόγος, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Αντιγόνη Μανασσή, θεατρολόγος, τ. υπεύθυνη Μουσείου και Αρχείου Παξινού-Μινωτή του ΜΙΕΤ, Γιώργος Μονεμβασίτης, κριτικός μουσικής, Παντελής Μπουκάλας, ποιητής, συγγραφέας και δημοσιογράφος, Αλέξιος Σπανίδης, κριτικός μουσικής, Πάνος Τουρλής, βιβλιοθηκονόμος στη Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, Δρ Μάρκος Τσέτσος, καθηγητής Αισθητικής της Μουσικής, Ε.Κ.Π.Α., Βασιλική Τσιμπούκη, πιανίστα, καθηγήτρια πιάνου, και Δρ Δήμητρα Χόνδρου, μουσικολόγος, πιανίστα
• Συζήτηση μεταξύ εισηγητών και κοινού. Συντονίζουν οι κριτικοί Λία Τσεκούρα, Αντιγόνη Μανασσή και Κωνσταντίνος Π. Καράμπελας-Σγούρδας
• Μουσικό και θεατρικό αναλόγιο. Συμμετέχουν οι νέοι μουσικοί Άρης Αμπαριώτης, βιολί, Νεφέλη Ανδρεάκου, βιολοντσέλο, Ελένη Δούση, βιολί, Αλέξανδρος Ζαχαριάκης, πιάνο, Θεόδωρος Ζωγόπουλος, πιάνο, Μάριος Καζάς, πιάνο, Θεοδώρα Μαγγίνα, πιάνο, και Μαρία Παπαμιχαλοπούλου, πιάνο
Είσοδος ελεύθερη

 

Κριτικός Μουσικής και Θεάτρου, καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών, Σύνθεσης και Πιάνου, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Κριτικών Μουσικής, Θεάτρου και Χορού, πρόεδρος του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer, πρόεδρος του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου C.V. Alkan - P.J.G. Zimmerman, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου C.V. Alkan - P.J.G. Zimmerman και καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανελλήνιου Μουσικού Διαγωνισμού Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα.