Dionysis Boukouvalas-Dionysis Semitekolos: Works for two pianos. Y. Sicilianos, D. Dragatakis, K. Sfetsas. Μία υποδειγματική ηχητική έκδοση

 

Οι πιανίστες Διονύσης Μπουκουβάλας και Διονύσης Σεμιτέκολος ως ντουέτο δεν έχουν δώσει άλλα δείγματα δισκογραφημάτων· ελάχιστες μόνο κοινές συναυλίες. Ο κ. Μπουκουβάλας είναι ωστόσο γνωστός και για τις συνθετικές αναζητήσεις του και περισσότερο ίσως για τη σύνταξη του Καταλόγου Έργων του Αλέκου Ξένου.

Το παρόν δισκογράφημα τολμώ να πω ότι είναι υψηλότατου επιπέδου συγκρινόμενο με τη διεθνή παραγωγή. Κατ’ αρχάς, η επιλογή των έργων· ένα σπάνιο πανόραμα της ελληνικής μουσικής δημιουργίας του β΄ μισού του 20ού αιώνα σε γραφή για δύο πιάνα. Τα έργα είναι αρκούντως αντιπροσωπευτικά της διαυγούς ακαδημαϊκότητας του Γ. Σισιλιάνου (Ταναγραία, 1957), του ανεπιτήδευτου αμαλγάματος παράδοσης και νεωτερισμού του Δ. Δραγατάκη (Αναδρομές IV, 1983), και της νεοτονικής αμεσότητας του Κ. Σφέτσα (Τέσσερα κομμάτια για δύο πιάνα, 1986).

Η ερμηνεία πέραν της ισοδύναμης τεχνικής δεινότητας και της ομοιογενούς εκφραστικότητας χαρακτηρίζεται από έναν «στρογγυλό» και ηχοχρωματικά αξιοζήλευτο ήχο πλην ίσως κάποιων αιχμηρότερων σημείων στην αρχή του τελευταίου έργου.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της έκδοσης επίσης χρήζουν μνείας: η ηχογράφηση αγγίζει την τελειότητα, όπως και το θαυμάσιο εικαστικό έργο του εξωφύλλου, αλλά και οι αναλυτικές σημειώσεις (liner notes) για τα έργα, οι οποίες παρέχονται μόνο διαδικτυακά (https://www.bemolcnp.com/works-for-2-pianos)

Η ευχή αυτής της στήλης είναι η συνέχιση αυτής της επιτυχημένης έκδοσης με τη δισκογράφηση και άλλων αντίστοιχων έργων της έντεχνης ελληνικής μουσικής.