Γράφει η Χριστίνα Λαμπράκη*
Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διεξάγεται η περιοδική έκθεση που φέρει τον τίτλο “Κάλλος. Η Υπέρτατη Ομορφιά”. Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει το Ιδεώδες του Κάλλους, το οποίο αναπτύχθηκε στην αρχαία Ελληνική σκέψη πρώτα ως εξωτερική ομορφιά κι έπειτα ως συνδυασμός της φυσικής εμφάνισης και των ψυχικών αρετών.
Οι 300 αρχαιότητες που επιλέχθηκαν να εκτεθούν χρονολογούνται από τον 1ο έως και τον 7ο αιώνα π.χ. και προέρχονται από ολόκληρη τη μητροπολιτική, τη νησιωτική, αλλά και τη Μεγάλη Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να γίνει κατανοητή η διασπορά της έννοιας του Κάλλους στις αποικίες της Δύσης, αλλά και η συμβολή της αρχαίας Ελλάδας στον καθορισμό της έννοιας της ομορφιάς από τότε έως και σήμερα.
Μέσα από μια ποικιλία αγαλμάτων, αγγείων, κατόπτρων, κοσμημάτων αλλά και άλλων αντικειμένων καλλωπισμού είναι φανερή η εξιδανίκευση της εξωτερικής εμφάνισης και η αναζήτηση τρόπων απόκτησης της ομορφιάς.
Η έκθεση αποτελείται από δέκα ενότητες, στις οποίες παρουσιάζονται διάφορες πτυχές της έννοιας του Κάλλους, όπως το Θεϊκό και Δαιμονικό Κάλλος, τα καλλιστεία θεοτήτων, το αθλητικό κάλλος, το ηρωικό, τους Ωραίους άωρους, τον καλλωπισμό κ.α. Η διεξαγωγή της έκθεσης γίνεται σε εννέα αίθουσες με αποτέλεσμα τα εκθέματα να έχουν τον απαραίτητο χώρο που «χρειάζονται» ώστε να «συνομιλούν» μεταξύ τους ανά ενότητα, αλλά ταυτόχρονα να διατηρούν και την αυτονομία τους.
Οι επιμελητές, Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης και Δρ. Ιωάννης Φάππας, διοργάνωσαν μια έκθεση συνεπή απέναντι στο σκοπό της και στο κοινό που θα την επισκεφθεί και με σεβασμό στα εκθέματα που φιλοξενούνται στο χώρο της. Για ακόμη μία φορά το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αποδεικνύει τη βαρύτητα που δίνει στις περιοδικές εκθέσεις και τη σοβαρότητα με την οποία τις αντιμετωπίζει, συνεχίζοντας έτσι την επιτυχημένη πορεία του εδώ και αρκετά χρονιά.
Η έκθεση “Κάλλος. Η Υπέρτατη Ομορφιά” παρουσιάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από 29/09/2021-16/01/2022.
* H Χριστίνα Ν. Λαμπράκη είναι Ιστορικός Τέχνης, απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης.