Συναυλία του κουαρτέτου εγχόρδων «L’Αnima» σε συνεργασία με τον σαξοφωνίστα  Αθανάσιο Ζέρβα

Μία βραδιά μέθεξης όλων των αισθήσεων προσέφερε την Παρασκευή 24 Μαΐου το καταξιωμένο κουαρτέτο εγχόρδων “L’ anima” σε συνεργασία με τον σαξοφωνίστα –συνθέτη, μουσικολόγο και Καθηγητή–  Αθανάσιο Ζέρβα. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο αγρόκτημα Μελεαγρίς (Σπάτα Αττικής), έναν παράδεισο του φυτικού βασιλείου, στο πλαίσιο του ομώνυμου Φεστιβάλ 2024 (Meleagris Art Festival).

Το παλίμψηστο πρόγραμμα περιλάμβανε έργα από το μπαρόκ (Α. Βιβάλντι), τον ύστερο ρομαντισμό (Γ. Αξιώτης, Ρ. Κόρσακοφ), τον 20ό αιώνα (Ν. Σκαλκώτας) και τη σύγχρονη εποχή (Ε. Κυλπάση, Α. Ζέρβας, A. Arguello). Ο συνδυασμός έργων ελλήνων, ευρωπαίων και αμερικανών συνθετών ενίσχυσε την ευρύτητα οπτικής του επιλεγμένου ρεπερτορίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το έργο της πρωτοεμφανιζόμενης στον χώρο της έντεχνης δημιουργίας, Έλσας Κυλπάση, στο οποίο η φυσικά ρέουσα μελωδική γραμμή σε συνδυασμό με ένα πολύχρωμο αρμονικό υπόβαθρο και ένα εύγλωττο τρίσημο ρυθμικό σχήμα, ανέδειξε τις αρετές της μορφής ρόντο που αξιοποίησε. Έκπληξη για το ευρύ κοινό αποτέλεσε επίσης η νεοκλασική διαφάνεια της μουσικής του Γεωργίου Αξιώτη. Δωρικό και εσωστρεφές το έργο Ελεγεία του Αθ. Ζέρβα και ιδιαίτερα εξωστρεφές εκείνο του A. Arguello. Ειδική μνεία οφείλει να γίνει επίσης στις επιτυχημένες μεταγραφές έργων από τον Αθ. Ζέρβα (Ν. Σκαλκώτας, Ρ. Κόρσακοφ).

Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της συναυλίας είχε η άρτια υφολογικά ερμηνεία των έργων, υπό τη στιβαρή καθοδήγηση του πρώτου βιολιού, Στέλλας Τσάνη.

Τη συναυλία παρακολούθησε πλήθος ακροατών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν την ατομική εμπειρία τους από την επικοινωνία με τα έργα της μουσικής τέχνης στην προσεγμένη δεξίωση που ακολούθησε στον κεντρικό κήπο του αγροκτήματος.

Ως παρακαταθήκη της συνολικής εκδήλωσης προτάσσεται η ανάδειξη της έντεχνης –και ιδίως της συχνά παραγνωρισμένης ελληνικής έντεχνης– μουσικής σε ρόλο πρωταγωνιστή μιας γνήσιας και πολύπλευρης ψυχαγωγικής διαδικασίας.

 

Μαγδαληνή Καλοπανά,

Μουσικολόγος, Δρ.

ΕΔΙΠ ΤΜΣ ΕΚΠΑ