Συμφωνική Oρχήστρα Δήμου Αθηναίων – ¡VIVA ESPAÑA! – Ανδρέας Τσελίκας – Χρ. Πετρίδης

Ο βιολονίστας Χριστόφορος Πετρίδης συμπράττει με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα.
Ο βιολονίστας Χριστόφορος Πετρίδης συμπράττει με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα (φωτογραφία: Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας).

Με αφορμή την πρόσφατη επιτυχημένη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων υπό τον Ανδρέα Τσελίκα με σολίστ τον βιολονίστα Χριστόφορο Πετρίδη στην πλατεία Συντάγματος Ναυπλίου (29 Ιουνίου 2024, 21:00), υπό τον τίτλο ¡VIVA ESPAÑA! – II, η παρούσα στήλη κρίνει σκόπιμο να αναφερθεί στην πρώτη παρουσίαση του ομώνυμου κύκλου (¡Viva España!) στο κατάμεστο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, στις 18 Μαΐου 2024.

Εν πρώτοις, οφείλονται συγχαρητήρια τόσο στον καταξιωμένο Αρχιμουσικό όσο και τη Διοίκηση της ορχήστρας για την επιλογή του προγράμματος, η οποία έδωσε ευκαιρία έκφρασης τόσο σε έναν σύγχρονο συνθέτη της έντεχνης ελληνικής μουσικής (Στάθης Γυφτάκης: Celebrationii, έργο 116, παγκόσμια πρεμιέρα), όσο και σε έναν διεθνώς ανερχόμενο Έλληνα σολίστ (Χριστόφορος Πετρίδης). Στη συνέχεια, τα στοιχεία εκείνα τα οποία εντός της έντεχνης δυτικής μουσικής προσδιορίζουν τον ισπανικό χαρακτήρα, προσέφεραν ενότητα στα έργα του προγράμματος, οίστρο στην ορχηστρική ερμηνεία και ενθουσιασμό στο κοινό. Ευτυχέστερη ίσως στιγμή της βραδιάς υπήρξε η ερμηνεία της Ισπανικής Συμφωνίας για βιολί και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα, αρ. 21 του Édouard Lalo. Ο νεότατος δεξιοτέχνης εντυπωσίασε όχι μόνο για την αλάνθαστη δεξιοτεχνία του, αλλά επίσης για την εκφραστικότητα, την ηχητική συνέπεια και τη φυσικότητα της ερμηνείας του. Αρετές οι οποίες συγκεντρωμένες δεν συναντώνται συχνά στους σολίστες, ιδίως τους νεότερους. Είναι ευτύχημα που την πλήρως επιτυχημένη αυτή συναυλία είχε τη χαρά να γευτεί και το κοινό της Αργολικής πρωτεύουσας.