Οιδίπους Τύραννος – «428πΧ2021μΧ – από το Λοιμό του Μύθου στην Πανδημία του σήμερα» – Σύλληψη, σκηνοθεσία Στέλλα Μαρή

 

 

Οιδίπους Τύραννος.

«428πΧ2021μΧ-από το Λοιμό του Μύθου στην Πανδημία του σήμερα».

Σύλληψη, σκηνοθεσία Στέλλα Μαρή.

Η ενσάρκωση της λύτρωσης που κρεμάστηκε σε χρυσοποίκιλτες αγκράφες.

Η Στέλλα Μαρή εν μέσω πανδημίας προσεγγίζει με τον ιδιαίτερο και ευαίσθητο τρόπο τον θαυμαστό Οιδίποδα σε μια ανάγκη προσωπικής διερεύνησης των ορίων μεταξύ προσώπου και μοίρας˙ μέσο έκφρασης η κάμερα και το όραμα της ομάδας του θεατρικού εργαστηρίου PocketFlat που έζησε μεγάλες στιγμές ενός παλιού και ενός νέου λιμού, κατορθώνοντας να επιβιώσει.

Βαρύ το πέπλο της κάθαρσης και το σκοτάδι, φορώντας λευκή μάσκα, χάθηκε στα ανομολόγητα.

Το κείμενο που ακολουθεί συνιστά στοχασμούς της Σ. Μαρή σχετικά με το εγχείρημα του θεατρικού εργαστηρίου και την υλοποίηση της pocket movie με τίτλο «428πΧ2021μΧ-από το Λοιμό του Μύθου στην Πανδημία του σήμερα». Σύλληψη και σκηνοθεσία Στέλλα Μαρή.

——————————————————————————————————-

«Η Τέχνη είναι πολιτική πράξη», λέμε συχνά. Συνειδητοποιούμε τι συνεπάγεται αυτό; Θεωρώ, ότι η τέχνη μπορεί να μην αλλάξει τίποτα απολύτως στις ζωές  μας, αλλά μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Για άλλη μια φορά η συνειδητότητα, η επιλογή και η εμπλοκή μας δίνουν την απάντηση.

Η Τέχνη μάς δίνει κατ΄αρχάς τη δυνατότητα να μιλήσουμε και να νιώσουμε/θυμηθούμε ότι δεν είμαστε μόνοι. Η ταινία «428πΧ2021μΧ-από το Λοιμό του Μύθου στην Πανδημία του σήμερα» που τα pocketmovies  ανέβασαν πριν λίγες μέρες θέλησε να μας δώσει αυτήν την ευκαιρία. Στην ακραία εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού που βιώνουμε, τόλμησε μια βουτιά στο Μύθο και την Αρχαία Τραγωδία….εμπνεύστηκε από κάποιους στίχους του Οιδίποδα Τύραννου του Σοφοκλή….σταθήκαμε  στις σοκαριστικές ομοιότητες του Λοιμού της Θήβας του Μύθου με το σκηνικό που βιώνουμε….και τελικά βούτηξε στο αρχέγονο παθός για να μιλήσει για το φόβο στο σήμερα.., γιατί πάντα το τώρα, ο στόχος. Και γνωρίζοντας καλά ότι η μάσκα ήταν ένα ων ουκ άνευ στοιχείο της Αρχαίας Τραγωδίας, αποφασίσαμε να εντάξουμε και το στοιχείο της μάσκας που σήμερα αποτελεί ων ουκ άνευ στοιχείο της καθημερινότητάς μας- βροντοφωνάζοντας και με αυτόν τον τρόπο, πως αυτές οι μάσκες δε μας φίμωσαν τελικά, αλλά επιλέξαμε να μιλάμε, να σχετιζόμαστε, να υπάρχουμε. Και γνωρίζοντας καλά πως δεν ξέρουμε πώς ανέβαιναν οι Αρχαίες  Τραγωδίες τότε, πιστεύουμε ότι οφείλουμε ωστόσο να προτείνουμε αναγνώσεις της, δικαιώνοντας τον τίτλο του κλασικού αυτών των κειμένων, άρα του σύγχρονου αυτών. Και προς τούτο και προκειμένου άλλωστε να επιτραπεί  η δράση μας σε μια εποχή που το θέατρο φάνταζε και φαντάζει σαν απαγορευμένο, αποφασίσαμε για άλλη μια φορά να επιλέξουμε την οθόνη μας. Τα pocketmovies άλλωστε γεννηθήκαν από αυτήν την ανάγκη μέσα στην περίοδο αυτή (αρχικά από την ίδια και τον Κώστα Βολιώτη). Το «Θεατρικό Εργαστήρι POCKEtFLAT  της Στέλλας Μαρή» συναντά, έτσι, για άλλη μια φορά τα pocketmovies. Το Θέατρο συναντά την οθόνη, όχι ηττημένο αλλά ενδυναμωμένο, πιο συγχρονο από ποτε, «υπηρέτης»  (και) της εποχής μας˙ και αποδεχόμαστε την πρόκληση αυτή, σίγουρα μεγάλη ευθύνη, μιλάμε, και δράμε, και προτείνουμε, σε μια άλλη συχνότητα, χωρίς ωστόσο να προδίδουμε την ασταμάτητη φιλοδοξία /δίψα μας για Θεατρική Παιδεία και Τεχνική.

Στέλλα Μαρή.

Ηθοποιός (μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου).

Σκηνοθέτης (μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών), ιδρύτρια και υπεύθυνη του Θεατρικού εργαστηρίου POCKEtFLAT (διδάσκει Υποκριτική).

 

Ταυτότητα της ταινίας.

Η ταινία βασίστηκε στον Πρόλογο, Πάροδο, στίχοι από το Α’ Επεισόδιο του Οιδίποδα Τυράννου, του Σοφοκλή καθώς και σε κείμενα σπουδαστών του εργαστηρίου.

Τα κείμενα «Ο λοιμός του Μύθου…», «Η Πανδημία του Σήμερα…» καθώς και οι λέξεις μετά το Α’ Επεισόδιο είναι των συμμετεχόντων.

Τα γυρίσματα έγιναν στις 25 Ιουνίου 2021 στο Θεατρικό Εργαστήρι POCKEtFLAT καθώς και στην ταράτσα του κτηρίου, επί της Πατησίων 299.

Απόδοση κειμένου: Γιάννης Λιγνάδης.

Ο υποτιτλισμός στην Αγγλική έγινε από τη Στέλλα Μαρή (με την τεχνική υποστήριξη της Λαμπρινής Μπούσια).

 

Μουσική: O Χορός των Σκύλων, Μάνος Χατζιδάκις σε στίχους Ν. Γκάτσου.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία ταινίας και θεατρικού δρώμενου, σύλληψη και σύνθεση: Στέλλα Μαρή.

Ερμηνεία: Θεατρική ομάδα εργαστηρίου POCKEtFLAT.

Κάμερα (κινηματογράφηση, μοντάζ και φωτογράφηση): Κώστας Βολιώτης.

Εικαστική δημιουργία μασκών: Σόνια Βασιλάκη.

Σκηνικές παρεμβάσεις: Γ. Σταματάκης, αρχιτέκτων, σκηνογράφος.