«Η Λίμνη των Κύκνων» του Κωνσταντίνου Ρήγου

Σκηνή από το μπαλέτο "Η Λίμνη των Κίκνων". Φωτο: Εθνική Λυρική Σκηνή.

Κριτική Χορού.

Γράφει η Μίρκα Ψαροπούλου

Σκηνή από το μπαλέτο "Η Λίμνη των Κίκνων". Φωτο: Εθνική Λυρική Σκηνή.
Σκηνή από το μπαλέτο “Η Λίμνη των Κίκνων”. Φωτο: Εθνική Λυρική Σκηνή.

 

Είναι η δεύτερη φορά που ο Κωνσταντίνος Ρήγος, μόνιμος χορογράφος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζει τη «Λίμνη των Κύκνων». Και σίγουρα η δεύτερη αυτή λίμνη, μετά την πρώτη με τους μετανάστες, στηρίζεται σε μία σύγχρονη ολοκληρωμένη άποψη παρά το γεγονός ότι κι ο ίδιος ανατρέχει, με κάποιες δικαιολογίες, στις αρχικές των Ράιζινγκερ, Ιβάνωφ-Πετιπά.
Με τη σιγουριά λοιπόν της υπέροχης μουσικής του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκοφσκι και της αστείρευτης έμπνευσης του σημερινού χορογράφου, μία αποξηραμένη λίμνη στάθηκε το σκηνικό για την απεικόνιση του πλανήτη μας μετά από μία πρόσφατη καταστροφή. Αν και …όπως αποδεικνύεται όλα αυτά συμβαίνουν μόνο στη φαντασία του πρωταγωνιστή του έργου πρίγκηπα Ζήγκφρηντ!
Με αυτά τα δεδομένα και τον κίνδυνο της οικολογικής και της οικονομικής κρίσης που επικρέμεται, το έμπειρο μπαλέτο ακολουθεί τη γνωστή ιστορία, με πρίγκηπα τον ευέλικτο Βαγγέλη Μπίκο στον επώνυμο ρόλο, με την αξεπέραστη Μαρία Κουσουνή σαν Οντέτ, με Οντίλ την επιβλητική Ελεάνα Ανδρεούδη (δίχως τα γνωστά 32 tours fouettés!). Και η παράσταση ολοκληρώνεται με τους γνωστούς χορούς και τον «ευτυχισμένο» θάνατο του ζεύγους των πρωταγωνιστών.