“Δεν είναι όλα εφήμερα”-Εκδήλωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Γράφει η Μαίρη Βέργου*

 

Κεντρική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου, Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Στην εμβληματική κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου του κτηρίου Ziller, παρακολουθήσαμε την Κυριακή στις 27 Ιανουαρίου στις 11:30´ π.μ., ένα καλειδοσκόπιο των δράσεων που ολοκληρώθηκαν το 2018, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με τον τίτλο «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΦΗΜΕΡΑ». Η οικοδέσποινα Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Μυρσίνη Ζορμπά μίλησε για επαναπροσδιορισμό του πολιτισμού με θετικά βήματα.

Θεατρικές παραστάσεις  με στόχο την αναβάθμιση της θεατρικής παιδείας, αρχαιολογικά ευρήματα που  εντυπωσιάζουν  με τη θεματολογία, την  ακρίβεια και την αρτιότητα των εργασιών ανασκαφής, όπως στο μινωικό ανακτορικό κέντρο Ζωμίνθου, το  βοτσαλωτό δάπεδο από λουτρό με κυρίαρχο θέμα τους ερωτιδείς της Αμβρακίας, και το Μαυσωλείο της Σικίνου, συμβάλλουν ώστε να διατηρηθεί στο διηνεκές η μνήμη και ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2018.

Συναυλίες με όλα τα είδη της μουσικής και πρωτοποριακές παραγωγές από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με το σλόγκαν «πιστοί στη μουσική», μέσα σε ένα πλαίσιο διεύρυνσης του κοινού που παρακολουθεί τα μουσικά δρώμενα, ήταν ένα από τα αισιόδοξα εγχειρήματα, με την υπόσχεση συνέπειας και στο μέλλον.

Μια ακόμη σημαντική στιγμή μέσα στη χρονιά που πέρασε, ήταν ο εντοπισμός 58 ναυαγίων στο αρχιπέλαγος των Φούρνων από την αρχαϊκή περίοδο μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Μια μαρτυρία της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς,  που δίνει φως στη μελέτη των εμπορικών δρόμων στην αρχαιότητα.

Από την προϊστορία με μνημειακές δημιουργίες, η τέχνη της ξερολιθιάς, γίνεται τέχνη που εντάσσεται στον κατάλογο της  UNESCO.

Αυτές και άλλες στιγμές σημαντικές για τον πολιτισμό  επέλεξαν να μοιραστούν μαζί μας οι καλλιτεχνικοί οργανισμοί, οι διευθύνσεις και οι εφορίες του Υπουργείου.Τις παρουσιάσεις των ομιλητών για το κάθε ξεχωριστό θέμα συνόδευαν εντυπωσιακά βίντεο με κατάλληλα αντιπροσωπευτική μουσική επένδυση για  το κάθε ένα από αυτά.

Το εφήμερο μιας είδησης είναι το φευγαλέο, αλλά η μόνιμη διαρκής παρακαταθήκη είναι το απόθεμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ευχόμαστε  να αποδώσει η καινούργια χρονιά σε όλους τους τομείς, να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης διαλόγου ανάμεσα στη μουσική και στα εικαστικά, με συγκρότηση και διαρκή δουλειά που απαιτείται κάθε φορά και πριν και μετά από όλες τις προσπάθειες για ένα απτό αποτέλεσμα για την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας μας.

 

* Η Μαίρη Βέργου είναι Αρχιτέκτων, ΜΑ, υπάλληλος του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών και μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer.