«Από την Αντιγόνη στη Μήδεια» του Κώστα Γάκη. Ένα σκηνικό ποίημα

Γράφει ο Νίκος Μπατσικανής*

 

Σκηνοθεσία, Μουσική, Video Art: Κώστας Γάκης

Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Ανθή Φουντά

Επιμέλεια κίνησης: Ευθύμης Χρήστου

Φωτισμοί: Στέλιος Πλασκασοβίτης, Στέφανος Λώλος

Σκηνογραφία: Στέφανος Λώλος

Κοστούμια: Σάλι Αλάραμπι, Κωνσταντίνα Μαρδίκη

Βοηθοί σκηνοθέτη: Βίλλη Κοντονικολάκη, Ισμήνη Πρωίου

 

Ερμηνεύουν: Κώστας Γάκης, Μαρία Παπαφωτίου

Τραγούδι: Ίρις Κανδρή

Ζωντανή Μουσική: Στέλλα Ζιοπούλου

 

Μετά από τη διεθνή πρεμιέρα της παράστασης στη Σεούλ, πριν δύο χρόνια (στην εκ νέου συμμετοχή της στο  «Busan International Performing Arts Festival», ένα από τα πιο σημαντικά θεατρικά φεστιβάλ του Κόσμου, στη Νότιο Κορέα) αλλά και την επιτυχημένη περσινή θεατρική σεζόν, 2017 – 2018, η παράσταση ανεβαίνει ξανά, στην ειδικώς διαμορφωμένη σκηνή του «Άλφα – Ιδέα».

Μια παράσταση – έρευνα της ψυχοσύνθεσης δέκα σημαντικών γυναικών από την αρχαία ελληνική τραγωδία,  όπως τις έχουν παρουσιάσει: ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης. Οι τρεις μεγάλοι τραγικοί ποιητές της αρχαιότητας δίνουν την ταυτότητα κάθε ηρωίδας, ανιχνεύοντας τον τρόπο που αυτή σκέφτεται και πράττει, κι αυτό λαμβάνει χώρα με τη βοήθεια ειδικών video, τα οποία προβάλλονται αναλόγως. Ο κάθε ποιητής είναι παρών στην παράσταση συμπάσχοντας με τις ηρωίδες του,  ως ιχνηλάτης προπομπός αλλά και οδηγός της μοίρας που ο ίδιος έταξε στην κάθε μία.

Όταν η φαντασία καλπάζει και το ταλέντο ξεχειλίζει, τότε το έργο γίνεται μια παράσταση υψηλής Τέχνης, κι αυτό οφείλεται στον Κώστα Γάκη και στους εκλεκτούς συνεργάτες του. Ο κύριος Γάκης έχει το προσόν να προσεγγίζει το αρχαίο θέατρο με σύγχρονον τρόπο. Τόσο ο ίδιος (ως σκηνοθέτης, ερμηνευτής, συνθέτης της μουσικής κι εμπνευστής των video art) όσο και η συνεργάτις του Ανθή Φουντά, αλλά και οι βοηθοί του Βίλλη Κοντονικολάκη και Ισμήνη Πρωίου, έκαναν ευφάνταστη και πρωτότυπη σκηνοθετική δουλειά, στο αποτέλεσμα της οποίας συνέβαλαν: ο Ευθύμης Χρήστου που είχε την επιμέλεια της απαιτητικής και πανέμορφης κίνησης των ηθοποιών, ο Στέλιος Πλασκασοβίτης με τον Στέφανο Λώλο στον σχεδιασμό των φωτισμών, με τον δεύτερον να έχει και την ευθύνη της ωραίας σκηνογραφίας, ενώ τα υπέροχα κοστούμια σχεδίασαν  η Σάλι Αλάραμπι με την Κωνσταντίνα Μαρδίκη. Πώς να περιγράψει κάποιος τις ερμηνείες κι αυτά που βίωσαν οι θεατές παρακολουθώντας αυτόν τον άθλο; Οι ηρωίδες έγιναν κτήμα μας, και οι πράξεις τους «δικαιώθηκαν» από όλους. Υπέροχες ερμηνείες από τον Κώστα Γάκη και τη Μαρία Παπαφωτίου, να αλώνουν τη σκηνή. Η ερμηνεία της κυρίας Παπαφωτίου καθήλωσε το κοινό˙ τη θεωρώ αντάξια των παλιών μεγάλων ερμηνευτριών μας της Επιδαύρου, όπου και θα πρέπει να την απολαύσουμε στη δική της μεστή και μεγαλειώδη ερμηνεία. Δέκα διαφορετικοί ρόλοι σε μια παράσταση από τον ίδιον ερμηνευτή απαιτούν μεγάλο ταλέντο αλλά και πολλή δουλειά. Τέλειες η Στέλλα Ζιοπούλου και η Ίρις Κανδρή παίζοντας μουσική και τραγουδώντας, αντιστοίχως. Οι θεατές καταχειροκρότησαν όλους τους συντελεστές, στο τέλος της παράστασης, με ζωηρά επιφωνήματα. Η βραδιά συνεχίστηκε στο φουαγιέ, με τον Κώστα Γάκη να αυτοσχεδιάζει στο πιάνο και ορισμένες συνεργάτιδές του ή κάποιους θεατές να τραγουδούν ή να απαγγέλουν ωραία ποιήματα. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους!

 

Διάρκεια: 90 λεπτά

Κάθε Παρασκευή στις 21:00  – Μέχρι 22/3/19

 

Δεκέμβριος 2018                                                                                            Θέατρο «Άλφα – Ιδέα»

Πατησίων 37, Αθήνα. Τ/φ.: 2105238742

 

*Ο κύριος Νίκος Μπατσικανής είναι κριτικός θεάτρου