Την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022, στην κατάμεστη αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση προς τιμή του Βύρωνα Φιδετζή και επίδοση της Τιμητικής Διάκρισης «Μενέλαος Παλλάντιος». Για τον τιμώμενο μίλησαν: ο Νίκος Τσούχλος, Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Μουσικού και Δραματικού Συλλόγου του Ωδείου Αθηνών, ο Λουκάς Καρυτινός, Αρχιμουσικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ο Χάρης Ξανθουδάκης, Συνθέτης, Ομότιμος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου και Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών και ο Νίκος Μαλιάρας, Μουσικολόγος, Καθηγητής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ορχήστρας Φιλαρμόνια. Τον τελικό χαιρετισμό και την απονομή πραγματοποίησε ο Συνθέτης και Διευθυντής των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών, Φίλιππος Τσαλαχούρης.
Πολλά αναφέρθηκαν για το βαρυσήμαντο καλλιτεχνικό έργο του Βύρωνα Φιδετζή ως σολίστα του βιολοντσέλου και κυρίως ως Αρχιμουσικού, και όλοι οι ομιλούντες εστίασαν σε ένα κομβικό σημείο: στη μέγιστη προσφορά του στην έντεχνη ελληνική μουσική και τους Έλληνες συνθέτες, παλαιότερους και νεότερους. Η ακάματη ενασχόληση του Βύρωνα Φιδετζή με τη μελέτη, έρευνα, διάσωση, αποκατάσταση και ερμηνεία της έντεχνης ελληνικής μουσικής, καθιστά το έργο του μοναδικής σημασίας όχι μόνο για την ελληνική μουσική, αλλά για τον ελληνικό πολιτισμό γενικότερα. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Φίλιππος Τσαλαχούρης, ο Β. Φιδετζής προσέφερε βήμα έκφρασης σε νέους Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές. Ο δε Νίκος Μαλιάρας επισήμανε ότι «Ο Β. Φιδετζής ανακάλυψε και παρουσίασε ακόμη και έργα τα οποία δεν είχαν εκτελεστεί όσο ο δημιουργός τους ήταν εν ζωή, παρήγαγε πλούσια δισκογραφία, και καθιέρωσε τον θεσμό των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών», μία παρακαταθήκη-χρέος για όλους μας.
Τη σεμνή τελετή, ακολούθησε συναυλία, η οποία περιλάμβανε έργα για φωνή και πιάνο του Παύλου Καρρέρ («Ανθός και Αυγούλα»), Φίλιππου Τσαλαχούρη (Τα εαρινά-ΙΙ. Μοιάζει με χώμα), Μιχάλη Βούρτση («Τα μελιτζανιά») και Δημήτρη Μητρόπουλου («Ο θάνατος του ναύτη»), καθώς και έργα για σόλο πιάνο του Νίκου Σκαλκώτα (15 μικρές παραλλαγές) –σε άριστη εκτέλεση του Νίκου Φλόκα– και του Μενέλαου Παλλάντιου (Παιχνίδια στο πιάνο).
Πλήθος συντελεστών της έντεχνης ελληνικής μουσικής έδωσε το παρόν στην πολύ σημαντική αυτή εκδήλωση, η οποία συγκέντρωσε τις ευχές των ομιλητών και του κοινού για μακροημέρευση.
Μαγδαληνή Καλοπανά, Μουσικολόγος