Απολογισμός Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για το 2018. Παρουσίαση νέου προγράμματος Φεστιβάλ Επιδαύρου 2019.

Β. Θεοδωρόπουλος και E. Rufeni. Φωτο: Ε. Φυλακτού.

Γράφει η Μαίρη Βέργου*

 

Β. Θεοδωρόπουλος και E. Rufeni. Φωτο: Ε. Φυλακτού.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος και ο διευθυντής της Comédie Française,  Éric Ruf. Φωτο: Ε. Φυλακτού.

 

Με ιδιαίτερη χαρά παρακολουθήσαμε την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018 στο χώρο εκδηλώσεων του Ωδείου Αθηνών, με αφορμή τον απολογισμό του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για το 2018, την παρουσίαση του νέου του προγράμματος για την Επίδαυρο του 2019 από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο.

Ο κύριος Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στις πλούσιες παραστάσεις σε Επίδαυρο και Ηρώδειο το καλοκαίρι του 2018, όπως και σε άλλες εκδηλώσεις πάντα γεμάτες, σε διάφορους ανοιχτούς χώρους, με ελεύθερη είσοδο. Όπως τόνισε, «η πρώτιστη στόχευση είναι η διεύρυνση του κοινού και η εμβάθυνση του κοινωνικού προσώπου του Φεστιβάλ. Ειδικά για την Επίδαυρο, σταθερή στόχευση αποτελούν η εξωστρέφεια και ο διεθνής προσανατολισμός».

Το πρόγραμμα της Επιδαύρου ανοίγει στις 21 και 22 Ιουνίου με “Οιδίποδα” σε σκηνοθεσία Robert Wilson και συνεχίζει με παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου του θεατρικού οργανισμού Κύπρου του ΚΘΒΕ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ,  μια προβολή έκπληξη από το 9ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας και άλλων φορέων όπως του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με τον “Προμηθέα Δεσμώτη” όπου τον Προμηθέα θα υποδυθεί η Kathryn Hunter σε σκηνοθεσία Σταύρου Σ. Τσακίρη, μουσική Θάνου Μικρούτσικου, κοστούμια Γιάννη Μετζικωφ και σκηνικά Κώστα Βαρώτσου.

19 και 20 Ιουλίου ο Δημήτρης Μπογδάνος σκηνοθετεί το βουκολικό ειδύλλιο “Δάφνις + Χλόη” του Λόγγου.

Το 2019 κατεβαίνει για πρώτη φορά στην Επίδαυρο 26 και 27 Ιουλίου, η Comédie Française με “Ηλέκτρα”/ “Ορέστεια” του Ευρυπίδη σε σκηνοθεσία Ivo van Hove. Ο πιο παλιός θίασος εν ενέργεια, που ιδρύθηκε το 1680 από τους ηθοποιούς του Μολιέρου, θα παίξει στο μοναδικό Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Ο διευθυντής της Comédie Française,  Éric Ruf ήταν παρών και μίλησε με μεγάλο ενθουσιασμό για την νέα αυτή συνεργασία. Τόνισε ότι τίποτε δεν έχει να ζηλέψει η οικογένεια των Ατρειδών που θα παρουσιαστούν στην Επίδαυρο,από τους «Καταραμένους» της παράστασης σε σκηνοθεσία και πάλι του Ivo van Hove που άνοιξε το φεστιβάλ της Avignon το 2016.

Στις 2 και 3 Αυγούστου θα παρουσιαστεί σε μετάφραση Δημήτρη Αρβανιτάκη, υπεύθυνου του τμήματος των εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη, η τραγωδία του Ανδρέα Κάλβου, η μοναδική γραμμένη στα ιταλικά «Δαναίδες» έργο που «εδώ σχεδόν και δύο αιώνες παρέμενε σιωπηλό.» Στην ορχήστρα της Μικρής Επιδαύρου τρεις ηθοποιοί και μια μεσόφωνος αναμετρώνται με το καλβικό σύμπαν ζητώντας να σπάσουν τα δεσμά της εγκλωβισμένης αυτής τραγωδίας.

Ο κύριος Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε και στο Λύκειο Επιδαύρου καθώς και στα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούνται δωρεάν ενισχύοντας το κοινωνικό προφίλ του Φεστιβάλ με τον τομέα του Χορού να εμπλουτίζεται ιδιαίτερα!

Ο έγκαιρος προγραμματισμός του Φεστιβάλ για την Επίδαυρο του 2019 ευχόμαστε να πετύχει το στόχο της προσέλκυσης πολλών Ελλήνων και ξένων θεατών και της σωστής προετοιμασίας των θιάσων.

Προσμένουμε με ανυπομονησία.

* Η Μαίρη Βέργου είναι αρχιτέκτων MA, Μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer, Μέλος του  Δ.Σ. του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου C.V. Alkan-P.J.G. Zimmerman, και Υπάλληλος του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών.