“Ανάμνηση Σμύρνης” της Τάνιας Χαροκόπου

Στο Ηρώδειο, την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, τιμήθηκε με μια καλά οργανωμένη μουσικοθεατρική παράσταση «Ανάμνηση Σμύρνης», η θλιβερή επέτειος της καταστροφής της Σμύρνης και του εξανδραποδισμού του πληθυσμού της.

Συγκινητική αφηγήτρια ήταν η μεγάλη μας τραγωδός/ηθοποιός Λήδα Πρωτοψάλτη που έκανε τον κόσμο να ριγήσει (και να την χειροκροτήσει στο τέλος αναλόγως για την προσφορά της).

Την σκηνοθεσία επιμελήθηκε ο Δημήτρης Μαλισσόβας σε μια ιδέα και κείμενο της Τάνιας Χαροκόπου, όπου υποτίθεται η  ανεύρεσης χαμένων χρόνια μουσικών κειμένων (παρτιτούρες) δίνει την ευκαιρία στους τραγουδιστές να μας θυμίσουν γνωστές και άγνωστες (1910!) σμυρναίικες κι ανατολίτικες μελωδίες, Λυρικά και παθιάρικα άσματα αλλά και χαριτωμένα (τικ, τακ κάνει η καρδιά μου….).

Εκτός από τους γνωστούς κι εξαίρετους τραγουδιστές, Ελένη Βιτάλη και Πάνο Παταγιάννη, συμμετείχε και η προφανώς τουρκικής καταγωγής! Fide Koksal δίνοντας την αντίστοιχη μουσική διάσταση, αλλά και δυο-τρία νεαρά παιδιά που διακρίθηκαν για το φωνητικό και υποκριτικό τους ταλέντο και ιδιαίτερα ο Λευτέρης Ελευθερίου, η Βαλέρια Κουρούπη και ο Άρης Πλασκασοβίτης σε απίστευτης λυρικότητας αμανέ συνοδεία κλαρίνου.

Η βραδιά θα μείνει στην μνήμη μας γιατί εκτός από την Πρωτοψάλτη, με την εξαίρετη άρθρωση και χρωματισμό που απέδωσε το κείμενο, χαρήκαμε την παρουσία της Χριστίνας Αλεξανιάν, που όχι μόνο λόγο καταγωγής και σωστής εκφοράς λόγου (που δύσκολα ακούει πια κανείς στο σιριλιοκρατούμενο θέατρο), απέδωσε μαζί με τον έμπειρο Τάσο Χαλκιά πειστικά το σμυρναίικο  ζευγάρι που πέρασε την λαίλαπα εκείνων των ημερών και συγκίνησε με το τραγούδι του χωρισμού.

Η μουσική διεύθυνση και το σύνολο «Τζούμας» που διηύθυνε ο Νίκος Ξύδης με την ηλεκτρική κιθάρα και μπαγλαμά συνέδραμαν στην επιτυχία της βραδιάς.