Έκθεση «Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης»

Έκθεση για τα 96 χρόνια δραστήριας και δημιουργικής ζωής του Μίκη Θεοδωράκη (φωτο: Η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής).
 Έκθεση για τα 96 χρόνια δραστήριας και δημιουργικής ζωής του Μίκη Θεοδωράκη (φωτο: Η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής).
Έκθεση για τα 96 χρόνια δραστήριας και δημιουργικής ζωής του Μίκη Θεοδωράκη (φωτο: Η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής).

 

Η έκθεση που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 και παρατάθηκε έως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, λόγω του σημαντικού ενδιαφέροντος του ειδικού και μη κοινού, έλαβε χώρα στον Εκθεσιακό Χώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» και κυρίως στο Φουαγιέ Ισογείου της Αίθουσας «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η έκθεση έχει πλέον ολοκληρωθεί, αλλά η δραστήρια  Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», φρόντισε για τη βιντεοληψία μιας σύντομης ειδικής ξενάγησης, ώστε να μπορούν να πραγματοποιήσουν εικονική επίσκεψη όσοι δεν μπόρεσαν να την επισκεφθούν, αλλά και να επανέλθουν όσοι είχαν τη χαρά να είναι παρόντες (https://www.youtube.com/watch?v=fNYhvK6cRjM). Στο άμεσο μέλλον η εικονική διαδικτυακή ξενάγηση ενδέχεται να αναπροσαρμοστεί σε διαδραστική πλατφόρμα.

Όπως μας πληροφορεί το επίσημο υλικό παρουσίασης, πρόκειται για επετειακή έκθεση για τα 96 χρόνια δραστήριας και δημιουργικής ζωής του Μίκη Θεοδωράκη (1925-2021). Η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, που από το 1997 διαθέτει και αξιοποιεί το πλήρες αρχείο του συνθέτη, το οποίο ο ίδιος της είχε εμπιστευθεί, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τίμησε τη σημαντική αυτή επέτειο –η οποία συνέπεσε με τον θάνατο του διεθνούς Θεοδωράκη– «με μια έκθεση που σκοπό είχε να φωτίσει τις πολυδιάστατες όψεις της μουσικής και πολιτικής του παρακαταθήκης· για πρώτη φορά, τα πρωτότυπα ντοκουμέντα του αρχείου του, τα οποία φέρουν το στίγμα ενός ολόκληρου αιώνα, πλαισιώνονται από σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό και ψηφιακές εφαρμογές, στοιχεία που καταδεικνύουν τον όγκο και την ποικιλομορφία της προσωπικότητας και του έργου του μεγάλου Έλληνα». Όπως επεσήμανε στην τελευταία δια ζώσης ξενάγηση στην έκθεση, η Διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη», Στεφανία Μεράκου, «πρόκληση της έκθεσης υπήρξε η εις βάθος γνωριμία με τον Μίκη Θεοδωράκη τόσο εκείνων οι οποίοι είχαν έρθει ήδη σε επαφή με το έργο του, όσο και εκείνων που τον γνώριζαν λίγο», ενώ παράλληλα έτερη πρόκληση υπήρξε «η ανάδειξη του πολυσχιδούς έργου, του χαρακτήρα και της προσφοράς του». Αξιοσημείωτη είναι η εικαστική εγκατάσταση στην είσοδο της έκθεσης, σε σχέδιο του ίδιου του συνθέτη, η οποία ονοματοδοτεί και νοηματοδοτεί την έκθεση: τα έργα του Θεοδωράκη και οι διασυνδέσεις τους, ως ομάδες αστερισμών ενός μουσικού Γαλαξία.

Στην υποδειγματικά δομημένη, με πλούσιο πολυτροπικό και πολυμεσικό υλικό, πλήθος πρωτότυπων τεκμηρίων και πολύτιμων κειμηλίων συνετέλεσαν: Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, Διευθυντής του Συλλόγου Οι φίλοι της Μουσικής (γενικός συντονισμός), Στεφανία Μεράκου, Διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» (επιστημονική επιμέλεια), Βάλια Βράκα, Υπεύθυνη Αρχείου Ελληνικής Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» (επιστημονική επιμέλεια), Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου, Αρχιτέκτων-μουσειολόγος (μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη και επιμέλεια έκθεσης), Ίρις Σκολίδη (Συνεργάτις αρχιτέκτων), Βασίλης Παπαδόπουλος (γραφιστική επιμέλεια), Δέποινα Παπαγιαννοπούλου (επιμέλεια κειμένων), Τώνης Μόζερ (μετάφραση), Κωνσταντίνος Χούλης, Ευθυμία Κισκήρα (συντήρηση χαρτώου υλικού).

Μαγδαληνή Καλοπανά, Μουσικολόγος, Δρ.