Χρίστος Παπαγεωργίου, ένας χαρισματικός μουσικός στο τιμόνι του Τρίτου Προγράμματος

O πιανίστας, συνθέτης και Διευθυντής του Γ' Προγράμματος Χρίστος Παπαγεωργίου (φωτο: Γιάννης Αντύπας)
O πιανίστας, συνθέτης και Διευθυντής του Γ' Προγράμματος Χρίστος Παπαγεωργίου (φωτο: Γιάννης Αντύπας)

Tο Τρίτο Πρόγραμμα, δίχως άλλο, αποτελεί μοναδικό και πολυαγαπημένο ραδιοφωνικό σταθμό όχι μόνον των Ελλήνων που αγαπούν τη λόγια μουσική, αλλά και όσων ακροατών εκτιμούν την ποιότητα.

Δύσκολα συνειδητοποιεί κανείς ότι πέρασαν  εξήντα ολόκληρα χρόνια από την πρώτη μέρα (19 Σεπτεμβρίου 1954!), που θριαμβευτικά μετέδιδε τους πρώτους του ήχους. Από την αρχή, ο σταθμός υποστήριξε την κλασική μουσική, βρίσκοντας αμέσως μεγάλη απήχηση στο κοινό.  Βεβαίως, δεν θα μπορούσε κανείς να μην αναφέρει, ότι τα χρόνια που βρέθηκε στο τιμόνι του Τρίτου ο Μάνος Χατζιδάκις (1975-1981), αναγνωρίστηκαν ως τα σημαντικότερα στην ιστορία του, λόγω τόσο της πρωτοτυπίας των εκπομπών, όσο και των ιδιαίτερων συνεργασιών.
Στις 11 Ιουνίου 2013 ο σταθμός έπαυσε να εκπέμπει επισήμως, δημιουργώντας ένα μεγάλο κενό στην πολιτιστική ζωή του τόπου και κυρίως στη ζωή των πιστών ακροατών του. Ευτυχώς, μετά από τη μεσολάβηση ενός μεγάλου διαστήματος, στις 10 Μαρτίου 2014 επαναλειτούργησε, δίνοντας ιδιαίτερη χαρά σε όλους τους φίλους του, που περίμεναν αγωνιωδώς αυτή τη στιγμή και η οποία κάθε άλλο παρά βέβαιο ήταν ότι θα έφθανε.
Σήμερα, τα ηνία του Τρίτου κρατά ο πιανίστας, συνθέτης και ραδιοφωνικός παραγωγός Χρίστος Παπαγεωργίου. Πρόκειται για πολυτάλαντο μουσικό, που από την αρχή της σταδιοδρομίας του απέδειξε την αξία του, τόσο μέσα από τις πάντα καλά λαξευμένες ερμηνείες των μεγάλων έργων της κλασικής μουσικής φιλολογίας, όσο και μέσα από τις πάντα ενθουσιώδεις και πλούσιες σε πρωτότυπα στοιχεία προσωπικές του συνθέσεις. Επιπλέον, οι εκπομπές του στο Τρίτο, που στοχεύουν μέσα από την λεπτομερή ανάλυση και μουσικολογική έρευνα (ο ίδιος παραθέτει παραδείγματα τα οποία εκτελεί στο πιάνο), φωτίζουν τα μεγάλα έργα, μαγνητίζοντας εδώ και χρόνια τους ακροατές του.
O πιανίστας, συνθέτης και Διευθυντής του Γ' Προγράμματος Χρίστος Παπαγεωργίου (φωτο: Γιάννης Αντύπας)

Αισθάνεται κανείς την ανάγκη να υπογραμμίσει ότι η εξαιρετικά ανανεωμένη και γεμάτη θετική ενέργεια φορτισμένη ατμόσφαιρα του σύγχρονου Τρίτου, την οποία αμέσως εισπράττει κανείς όταν ακούει τις μεταδόσεις του σταθμού, οφείλεται εν πολλοίς σε εκείνον. Οι καινοτόμες ιδέες, η αστείρευτη αγάπη, η γνώση και ο σεβασμός που δείχνει, τόσο προς την ίδια τη μουσική όσο και προς τους συναδέλφους του, τον καθιστούν πραγματικά ιδανικό για την θέση που κατέχει.

Με ελάχιστα οικονομικά μέσα πέτυχε να προσφέρει μια σειρά εκπομπών που πραγματικά τίμησαν τον εορτασμό των 60 χρόνων του Τρίτου Προγράμματος. Αναφέρουμε ενδεικτικά, όσον αφορά στο τηλεοπτικό πρόγραμμα: δύο συναυλίες συμφωνικής μουσικής με πέντε ώρες τηλεοπτικό πρόγραμμα, συνεντεύξεις ιστορικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου, και δεκατρείς εκπομπές ειδικού ιστορικού μουσικολογικού περιεχομένου διάρκειας είκοσι ωρών. Όσον αφορά στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα: εβδομήντα δύο ώρες νέου ειδικού αφιερωματικού ραδιοφωνικού προγράμματος, εικοσιπέντε παραγωγές αφιερωματικών εκπομπών, έξι συναυλίες διαφορετικών ειδών μουσικής (συμφωνική μουσική, jazz, αναγεννησιακή μουσική και μουσική δωματίου), είκοσι ώρες εκπομπών από το αρχείο (το Τρίτο διαθέτει ένα αρχείο όντως πλούσιο και σπάνιο), και αρχειακό υλικό ειδικά ψηφιοποιημένο για τον εορτασμό, το οποίο περιέλαβε συναυλίες της περιόδου 1954-1964. Στο πλαίσιο των εκπομπών προσκλήθηκαν πολλοί γνωστοί ερμηνευτές και συνθέτες, όπως επίσης και αρκετοί νέοι σολίστ.  Η εντυπωσιακή αυτή εικόνα δράσεων συμπληρώνεται από τις συμφωνικές συναυλίες της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας ΝΕΡΙΤ, με έργα Beethoven και Ελλήνων συνθετών, όπως και συναυλίες μουσικής δωματίου και σύντομης διάρκειας ρεσιτάλ.
Παρακολουθώντας εδώ και χρόνια τους διάσημους ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, που ειδικεύονται στην κλασική και jazz μουσική, είμαστε της άποψης ότι το Τρίτο μπορεί να υπερηφανεύεται λόγω της ποιότητάς του, διεκδικώντας επάξια υψηλή θέση ανάμεσά τους.
Μέσα στο αρκετά σύντομο διάστημα, που εγκαινιάστηκε στην αρχή  της θητείας του στη θέση του Διευθυντού του Τρίτου Προγράμματος, ο αστείρευτος Παπαγεωργίου, στοχεύοντας ψηλά και με όραμα, μπόρεσε να αυξήσει τους ακροατές του σταθμού, στους οποίους ανήκουν πλέον και πολλοί νέοι φιλόμουσοι ακόμα και εφηβικής ηλικίας, να ξανακερδίσει τους παλαιότερους και να χαράξει έναν νέο δρόμο που βλέπει σε ένα  ελπιδοφόρο, φωτεινό και μουσικά αισιόδοξο μέλλον.
  Με ενδιαφέρον θα παρακολουθούμε τη συνέχεια του πολύτιμου έργου του στο αναγεννημένο Τρίτο και θα χαιρόμαστε με τις επιτυχίες και εξέλιξη του ιστορικού αυτού σταθμού.
Κριτικός Μουσικής και Θεάτρου, καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών, Σύνθεσης και Πιάνου, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Κριτικών Μουσικής, Θεάτρου και Χορού, πρόεδρος του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer, πρόεδρος του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου C.V. Alkan - P.J.G. Zimmerman, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου C.V. Alkan - P.J.G. Zimmerman και καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανελλήνιου Μουσικού Διαγωνισμού Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα