• Email newsletter

 • Ανακοινώσεις

 • «Πάπισσα Ιωάννα – Αναζητώντας την ηρωίδα του Ροΐδη»

  «Πάπισσα Ιωάννα – Αναζητώντας την ηρωίδα του Ροΐδη»

  Βαθμολογία: 5/10 Η παρακολούθηση θεάτρου στο Φεστιβάλ Αθηνών για τον γράφοντα «έκλεισε» φέτος με την «Πάπισσα Ιωάννα». Στην αρχή, από μικροφώνου, ο σκηνοθέτης μάς προειδοποίησε ότι επρόκειτο να δούμε μία πρόβα [wip (work in progress)] εν εξελίξει μίας μελλοντικής παράστασης, βασισμένης στην «Πάπισσα Ιωάννα» (1866) του Εμμανουήλ Ροΐδη

 • Ετικέτες

 • Archives

  • 2018 (30)
  • 2017 (147)
  • 2016 (148)
  • 2015 (131)
  • 2014 (170)
  • 2013 (137)
  • 2012 (70)
  • 2011 (1)
  • 2009 (1)
 • Σύνδεσμοι

«Duende» [το πνεύμα της Γης]

Βαθμολογία: 8/10

duende__stavroshabakis-9Από την αρχή αντιλαμβάνεσαι ότι οι συντελεστές επιχειρούν να στήσουν μία μουσική τελετουργία. Με το που μπαίνεις στην αίθουσα μυρίζεις το λιβάνι. Οι δύο τραγουδιστές (Χρήστος Γεροντίδης και Κώστας Μπουγιώτης) ανεβαίνουν στην σκηνή, αφού πρώτα ανάψουν τα κεριά, που βρίσκονται δεξιά και αριστερά αυτής. Ακόμα και η επιλογή των μαύρων ρούχων φέρει – στην γραμμή τους – κάτι μοναστηριακό, το οποίο εντείνεται από τα – εν είδει αξεσουάρ – κομποσκοίνια. Οι Γεροντίδης-Μπουγιώτης φορούν ρούχα, που θυμίζουν εκμοντερνισμένες ποντιακές στολές, ενώ η μακριά μαύρη φουστανέλα του Σταμάτη Κραουνάκη αποτελεί επίσης μία σύγχρονη ματιά στο παραδοσιακό ανδρικό ένδυμα. Αφού πάρουν την θέση τους και οι μουσικοί Βασίλης Ντρουμπογιάννης (πιάνο) και Γιώργος Ταμιωλάκης (τσέλλο), ο Σταμάτης Κραουνάκης βγαίνει, για να καθίσει πίσω από μία τραπεζαρία, που καταλαμβάνει το κέντρο της σκηνής. Το μουσικό ταξίδι ξεκινά με αφήγηση και εξελίσσεται σε μία μυστηριακή εξομολόγηση.

duende__stavroshabakis-37duende__stavroshabakis-36Ο Κραουνάκης (1955) μελοποιεί Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, που γεννήθηκε και πέθανε στην Γρανάδα (1898-1936). Ακούγονται δέκα μελοποιημένα ποιήματά του από το Libro de poemas/Βιβλίο ποιημάτων (1921). Η προσέγγιση του δραματουργού Λόρκα είναι αυτοβιογραφική και ο συνθέτης Κραουνάκης επιχειρεί επίσης μία προσωπική ενδοσκόπηση. Η ιδέα της έμπνευσης του δημιουργού αναλύεται με ιδιαίτερα ωραίο τρόπο. Ο λαμπερός Κώστας Μπουγιώτης κυριαρχεί με το τραγούδι του, ενώ ο Χρήστος Γεροντίδης – ως δεύτερη φωνή στο μεγαλύτερο μέρος της παράστασης – στηρίζει επάξια τον συνάδελφό του. Η παραγωγή δημιούργησε μία μυσταγωγία, που δυστυχώς δεν άγγιξε μερίδα φλύαρου κοινού, που δεν προσήλθε για να συμμετάσχει σε αυτήν, αλλά για να σχολιάσει ότι έβλεπε. Ο αναπόφευκτος θανάτος φαίνεται να μην είναι μία διαχειρίσιμη έννοια για αρκετούς συμπατριώτες. Κάποια στιγμή η αφήγηση περιέχει δυσνόητες αναφορές. Ίσως δύο επιπλέον τραγούδια να συντελούσαν σε μεγαλύτερη κατανόηση των νοημάτων, αντικαθιστώντας μέρος της πρόζας. Μετάφραση κειμένου: Ολυμπία Καράγιωργα. Μετάφραση ποιημάτων: Ανδρέας Αγγελάκης. Σύνθεση τραγουδιών – διδασκαλία παράστασης – Ερμηνεία: Σταμάτης Κραουνάκης. Βοηθός: Χρήστος Γεροντίδης. Μουσική επεξεργασία: Σταμάτης Κραουνάκης, Βασίλης Ντρουμπογιάννης, Βάιος Πράπας, Γιώργος Ταμιωλάκης. Σκηνογραφική επιμέλεια:  Χριστίνα Κάλμπαρη. Σχεδιασμός Φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου. Κοστούμια: Θοδωρής Καραγκούνης, L’A Pro atelier.

«Duende» ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ του Σταμάτη Κραουνάκη.

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Φρυνίχου 14 – Πλάκα, Τηλέφωνα ταμείου: 2103222464. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τρίτη και Τετάρτη στις 21.30. Τιμές εισιτηρίων: 15,00 ευρώ, 10,00 ευρώ (μειωμένο), 8,00 ευρώ (ανεργίας). Ανήλικοι και σπουδαστές Ωδείων και μουσικών σχολών 6,00 ευρώ. Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (με διάλειμμα).

About Κωστής Δ. Μπίτσιος

Ο Κωστής Δ. Μπίτσιος είναι δικηγόρος. Σπούδασε Νομικά και Δημοσιογραφία. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Γράφει για θέατρο, χορό, όπερα και μουσική στο www.critics-point.gr και για κινηματογράφο, τηλεόραση και μουσική στο www.apotis4stis5.com