Μουσική και χορός Tango στο Ίδρυμα Θεοχαράκη- «Κόντρες» Πλέσσα-Κατσαρού στο Γυάλινο Θέατρο

Γράφει ο Δρ Ιωάννης H. Βλάχος*

Ο πολιτιστικός σύλλογος Nέων Kαλλιτεχνών “Δημήτρης Μητρόπουλος” και το Ωδείο «Δημήτρης Μητρόπουλος» που διευθύνεται από την Ελένη Τρούσσα, υψίφωνο και τον Παναγιώτη Τρούσσα, γνωστό βαρύτονο και σκηνοθέτη της Eθνικής Λυρικής Σκηνής, μας έχουν συνηθίσει σε ευχάριστες μουσικές εκπλήξεις μια και από το ομώνυμο Ωδείο έχουν περάσει και αναδειχτεί επώνυμοι καλλιτέχνες του λυρικού τραγουδιού και σολίστ.
Την φορά αυτή, 26 Ιανουαρίου, μας παρουσίασαν μια άλλη πλευρά του καλλιτεχνικού τους δαιμονίου. Στο ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσίασαν μία βραδιά μουσικής αλλά και χορού και μάλιστα Tango Argentino!
Το μουσικό μέρος της βραδιάς κάλυψαν εξαιρετικά το σύνολο Evocassion  αποτελούμενο από μπαγιάν (Μαρία Δέλη) βιολί (Διονύσης Βαρβιτσιώτης) κοντραμπάσο (Βαγγέλης Ζωγράφος). Στο πιάνο ήταν ο γνωστός πιανίστας και μουσουργός, απόφοιτος του Ωδείου, Μιχάλης Κουμουτσάκος που διηύθυνε επάξια με μικροκινήσεις του κεφαλιού το σύνολο. Το μουσικό σύνολο συνόδευσε την τραγουδίστρια Στέλλα Χροναίου και ένα εξαιρετικό χορευτικό ζευγάρι την Μαριάννα Κουντάκου και τον Βαγγέλη Χατζόπουλο που έχουν αναδειχθεί επί τρία χρόνια πρωταθλητές Ευρώπης στο τανγκό.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με ένα κομμάτι του 1919 Paguera με ανταλλαγές μεταξύ πιάνου και βιολιού, βιολιού και μπαγιάν με το κοντραμπάσο να κρατάει το ρυθμό άλλοτε πιτσικάτο και άλλοτε με συγχορδίες. Στη συνέχεια στο Los Purdy του Πιατσόλα στο βιολί (εξαιρετικός βιολονίστας ο Βαρβιτσιώτης) έκανε πρωτάκουστες τρίλιες. Στο   Acompañada y Sola η φωνή της Χροναίου θύμιζε καλές στιγμές Bέμπο.  Στο Nostalgia μας θύμισε ότι κάτι πήρε από αυτό το τραγούδι και ο Πάριος Στην επόμενη milonga “Se dice de mi” που μεταφράζεται “λένε για μένα ότι είμαι χοντρή ότι έχω χοντρά πόδια αλλά δε με νοιάζει” το ακροατήριο ενθουσιάστηκε και ξέσπασε σε δυνατό χειροκρότημα Η κυρία Χροναίου εξακολούθησε να  τραγουδά με πάθος αργεντίνικες μελωδίες και τανγκό και άλλες δύο Milonga.  Η ορχήστρα απέδωσε υπέροχα το Libertango που έμοιαζε μουσικά πάρα πολύ με το αποχαιρετιστήριο βαλς του Σοστακόβιτς Τα μουσικά κομμάτια με υπογραφή Piazzola και Gardel, όπως το θρυλικό  “La Comparsita” και «Por una caveza» από το γνωστό «Άρωμα γυναίκας» με τον Αλ Πατσίνο ξεσήκωσαν θύελλα χειροκροτημάτων. Βέβαια την μεγάλη επιδοκιμασία του κοινού απέσπασε το χορευτικό ζευγάρι που έκανε πραγματικά στον μικρό χώρο της σκηνής καταπληκτική παρουσία.

Αναμένουμε συνέχεια.

 

Κόντρες Πλέσσα και Κατσαρού στο Γυάλινο Θέατρο

 

Η μουσική, η καλή μουσική, μπορεί να είναι κλασική, μοντέρνα, δημοτική, λαϊκή, ελαφρά. Κυρίως πρέπει να είναι καλή.

Αυτή την αίσθηση είχαμε καθώς παρακολουθήσαμε μια εξαιρετική παράσταση που οργανώνει τις Κυριακές εσπέρας ο Γιώργος Κατσαρός με την συμπαράσταση του Μίμη Πλέσσα στο «Γυάλινο Θέατρο».

Οι δύο αυτοί βιρτουόζοι, ο Πλέσσας του πιάνου και ο Κατσαρός του σαξόφωνου, μας έδωσαν την ευκαιρία να ακούσουμε, να θυμηθούμε, να απολαύσουμε και να τραγουδήσουμε μαζί τους πολλές από τις επιτυχίες που έχουν γράψει τα δύο αυτά ιερά τέρατα της ελαφράς μουσικής
Όντας  οι εκπρόσωποι και οι δύο μιας αντίληψης, τι είναι το καλό λαϊκό και ελαφρό τραγούδι, έγραψαν και έκαναν επιτυχίες τραγούδια και soundtracks κινηματογραφικών ελληνικών ταινιών. Ο Πλέσσας λέγεται ότι έχει γράψει πάνω από 5000 τραγούδια και ο Κατσαρός ίσως κάτι αντίστοιχο.

Στο πρώτο μέρος της βραδιάς ο Κατσαρός με το σαξόφωνο του γέμισε την κατάμεστη αίθουσα με καταπληκτικό ήχο Λίγα σαξόφωνα παγκοσμίως έχουν αυτή την γκάμα και την άνεση του δύσκολου αυτού οργάνου Ξεκίνησε και προκάλεσε ενθουσιασμό με το «Summertime» του Gershwin σε δική του διασκευή.
Στο πρόγραμμα στη συνέχεια συμμετείχαν μια νεαρή καλλιτέχνις, ταλαντούχα τραγουδίστρια, με ευρύ ρεπερτόριο, ξένο και ελληνικό, η Κωνσταντία και ένας πανύψηλος νεαρός βαρύτονος, ο Νίκος Καραγκιαούρης. Τα δύο νεαρά παιδιά με τη συνοδεία του Κατσαρού έδωσαν μεγάλες ξένες επιτυχίες από μιούζικαλ και ελαφρά ξένη μουσική με μεγάλη φωνητική άνεση.

Στο δεύτερο μέρος η αυλαία που σηκώθηκε μας χάρισε τον Μίμη Πλέσσα που από την πρώτη στιγμή αγγίζοντας τα πλήκτρα του πιάνου, μας θύμισε ότι είναι αυτός που πρώτος συνέθεσε και έδεσε πολύ, πολύ νωρίς την ελληνική ελαφρά μουσική με την τζαζ.

Στη συνέχεια της βραδιάς η Λένα Αλκαίου μας θύμισε επιτυχίες και δικές της και της Μαρινέλλας και κάποια στιγμή έγινε και αφιέρωμα στην αλησμόνητη Μοσχολιού
Η βραδιά εμπλουτίστηκε από το νεαρό Κύπριο τραγουδιστή Μαυρίκιο που έχει ενστερνιστεί και αποδίδει στο τραγούδι του το πνεύμα του Πλέσσα για κάτι πιο μοντέρνο

Η έκπληξη της βραδιάς ήταν ένα φωνητικό τρίο από κοπέλες, το «1 2 3 swing» που σχεδόν ξεσήκωσαν τον κόσμο να χορέψει.

Ήταν τόσο το χειροκρότημα και ο ενθουσιασμός του κόσμου ειδικά στις «κόντρες» των δύο βιρτουόζων (πιάνο-σαξόφωνο) που δεν τους άφηναν να φύγουν από τη σκηνή

Ωραία βραδιά.

 

Σημ.: Έκπληξη της βραδιάς ήταν και το φαγητό. Μας σέρβιραν ένα εξαιρετικό  σολομό στον ατμό με κρούστα από λαχανικά σε πολύ λογικές τιμές.

 

* Ο Δρ Ιωάννης Η. Βλάχος είναι Ορθοπαιδικός – Χειρουργός, τ. Καθηγητής Παν/μίου Κρήτης.