Μάγοι των πλήκτρων

Η κορυφαία δισκογραφική εταιρεία Deutsche Grammophon πρόσφατα κυκλοφόρησε πιανιστικά albums υψηλού μουσικού ενδιαφέροντος των σύγχρονων θρύλων του πιάνου Daniel Barenboim και Maurizio Pollini.      O Barenboim, γνωστός τόσο ως πιανίστας όσο και ως μαέστρος, προτείνει αναγνώσεις του σολιστικού μέρους των δύο Κοντσέρτων για πιάνο, S.124 και S.125,  του Franz Liszt, συνεργαζόμενος με την Κρατική Ορχήστρα του Βερολίνου (Staatskapelle Berlin), υπό τη διεύθυνση του συνθέτη-αρχιμουσικού Pierre Boulez. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας κρίνεται απόλυτα επιτυχές: ο Barenboim πετυχαίνει να φέρει στην επιφάνεια τη ρομαντική διάθεση και αριστοκρατική πνοή των έργων, χωρίς ίχνος υπερβολής στην έκφραση. Το δοκιμασμένο γούστο και η αφομοιωμένη τεχνική του καλλιτέχνη φωτίζουν τις σελίδες του Liszt με ποιητική διάθεση και δυναμισμό.

     Ο πολύπειρος Boulez προσθέτει τη δική του σφραγίδα σε αυτές τις ηχογραφήσεις διευθύνοντας με προσοχή στη λεπτομέρεια, προτιμώντας ταχύτητες που ποτέ δεν βιάζονται και αναδεικνύοντας τις δομικές σχέσεις και την εξαίρετη ενορχήστρωση της παρτιτούρας. Ο δίσκος ολοκληρώνεται με δύο κομμάτια για σόλο πιάνο του ίδιου μουσουργού (Consolation αρ. 3, S.172, και Valse oubliée αρ.1, S.215) παιγμένα από τον Barenboim με ευαίσθητο λυρισμό και κατανόηση του ύφους και των ζητουμένων.      Το δεύτερο album είναι μια συλλεκτική έκδοση έξι CDs που σχηματίζονται από έργα για πιάνο του 20ού αιώνα παιγμένα από τον σπουδαίο Maurizio Pollini και ηχογραφημένα κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Οι δίσκοι αυτοί έχουν κατά καιρούς κερδίσει πολλά βραβεία και επαίνους από την διεθνή κριτική. Ο Pollini, που πρόσφατα συμπλήρωσε εβδομήντα χρόνια ζωής, από την αρχή της σταδιοδρομίας του περιέλαβε στο ρεπερτόριό του έργα πρωτοποριακών συνθετών, τα οποία δεν δίστασε να ηχογραφήσει.
     Στην παρούσα συλλογή προσφέρονται υποδειγματικές ερμηνείες μιας πλειάδας αριστουργημάτων που ανήκουν σε συνθέτες διαφορετικού ύφους και αισθητικών κατευθύνσεων. Αντιπροσωπευτικά έργα των Claude Debussy, Igor Stravisky, Sergei Prokofiev, Arnold Schoenberg, Alban Berg, Anton Webern, Béla Bartók, Pierre Boulez, Luigi Nono και Giacomo Manzoni δίνουν την ευκαιρία στον Pollini να αποδείξει το πόσο καλά αντιλαμβάνεται την καινοτόμα σκέψη και επινοητική διάθεση των πρωτεργατών της μοντέρνας μουσικής δημιουργίας.
     Τα δομικά, ρυθμικά και ποικίλα εκφραστικά στοιχεία αποκρυπτογραφούνται με ετοιμότητα, αισθαντικότητα, εκπληκτική δεξιοτεχνία και βαθύτατη γνώση. Ο πιανίστας ανακαλύπτει έξοχα ηχητικά σύμπαντα συναρπάζοντας και εντυπωσιάζοντας κάθε στιγμή τον φιλέρευνο ακροατή.
Κριτικός Μουσικής και Θεάτρου, καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών, Σύνθεσης και Πιάνου, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Κριτικών Μουσικής, Θεάτρου και Χορού, πρόεδρος του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer, πρόεδρος του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου C.V. Alkan - P.J.G. Zimmerman, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου C.V. Alkan - P.J.G. Zimmerman και καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανελλήνιου Μουσικού Διαγωνισμού Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα

Αφήστε μια απάντηση