• Email newsletter

 • Ανακοινώσεις

 • Ἀποχαιρετώντας τὰ Ὀλύμπια μὲ τὸ σακελλαρίδειο «Βαφτιστικό»… ἀείζωο ἀριστούργημα, παλληκαράκι ἐτῶν… 98.

 • Ετικέτες

 • Archives

  • 2018 (53)
  • 2017 (103)
  • 2016 (104)
  • 2015 (79)
  • 2014 (117)
  • 2013 (88)
  • 2012 (37)
 • Σύνδεσμοι

«ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΗΣ ΣΦΗΚΑΣ»

Βαθμολογία: 8/10

1«Το τσίμπημα της σφήκας» είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία του διηγήματος «Απέναντι Όχθη» του Φίλιππου Φραγκούλη, ενός εκ των δέκα επιζώντων της από 26 Μαΐου 2007 τραγωδίας του ποταμού Λούσιου. Η πρώτη παραγωγή της νεοσυσταθείσας Ομάδας Rapel, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Ισμήνης Πρωίου, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Θέατρο Επί Κολωνώ στο πλαίσιο του Off-Off Athens Festival και από την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016 παίζεται στην Σκηνή  Black Box του Θεάτρου. Πρόκειται για μία θεατρική σκηνή, που συνήθως ικανοποιεί με τα έργα, που επιλέγει να φιλοξενήσει. Για έναν χώρο, που σέβεται τον εαυτό του και το κοινό, με την καλή μέρα να ξεκινά με τον barman Γιάννη, έναν ευγενικό άνθρωπο, όπως και η συνάδελφός του Ντίνα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

5Το δύσκολο του εγχειρήματος της συγκεκριμένης παράστασης έγκειται στο ότι γνωρίζεις ότι μια τραγωδία θα επέλθει, που θα συντρίψει το όνειρο όσων επέλεξαν να ταξιδέψουν εκείνη την ημέρα για river trekking και rafting. Η γνώση του τέλους επιτείνει την ανάγκη του να είναι ενδιαφέρον το δρώμενο. Όπως και με την ταινία «Τιτανικός», που ήξερες ότι το ναυάγιο καραδοκεί. Η σκηνοθέτις Ισμήνη Πρωίου, που την περίοδο του δυστυχήματος έκανε πρόβες για την παράσταση του Robert Wilson «In the blink of the eye» του Gellaladin Rumi, επιλέγει να μην είναι φλύαρη. Σε 45 λεπτά παρουσιάζει τους δύο χαρακτήρες, την παραμονή της εκδρομής, το ταξίδι, το δυστύχημα, το νόημα της ζωής.

Με πενιχρά μέσα η αρχιτεκτόνισσα μηχανικός Ιωάννα Λισγάρα δημιουργεί ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό, που μαγεύει, αλλά και προϊδεάζει, χάρη και στους φωτισμούς του Παναγιώτη Λαμπή. Η επαφή του – αποξενωμένου από τα ένστικτά του – ανθρώπου της πόλης με την φύση αποδίδεται με ενδιαφέρουσες ιδέες, όπως τα βιβλία, που συμβολίζουν τις πέτρες του ποταμού, με μοναδική άβολη στιγμή την απουσία του νερού από ένα πλέξιγκλας κυτίο. Με έξυπνο τρόπο παρουσιάζεται και η διαίσθηση, που πολλές φορές αγνοείται. Η σκηνοθέτις, κινούμενη στον χώρο του Black Box, εμπλουτίζει, με την βοήθεια της χορογράφου-ηθοποιού Φαίδρας Σούτου, την κίνηση των δύο ηθοποιών-αφηγητών, που έχουν σωματικές ικανότητες.

3Ο 35χρονος απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης Γιάννης Μπισμπικόπουλος υποδύεται τον Στάθη. Το έτερόν του ήμισυ είναι η Μυρτώ της 30χρονης μαθήτριας των Νίκου Καραγεώργου και Ελένης Σκότη και μεταλλειολόγου μηχανικού Μαρίας Παπαφωτίου. Οι δύο καλλιτέχνες φέρουν στην παράσταση όλα τα εφόδια των σπουδών τους. Η Παπαφωτίου, με εμπειρία στο θέατρο playback, προσαρμόζεται άνετα στην λιτή παραγωγή της ομάδας rapel. Το «δουλεμένο» και στον χορό σώμα της υπακούει στις σκηνοθετικές οδηγίες. Αλλά και ο Μπισμπικόπουλος εκτελεί ιδανικά ότι του ζητείται, με αποκορύφωμα την σκηνή της επίμονης έκκλησης για βοήθεια με το συνεχόμενο χτύπημα της κλασικής συσκευασίας κρέμας Nivea στην πέτρα (πραγματικό απομεινάρι της τραγωδίας). Κανένας από τους δύο ηθοποιούς δεν προσπαθεί να καπελώσει τον άλλον. Αν και οι ατάκες της γυναίκας είναι λιγότερες από του άντρα, καταφέρνει να ξεχωρίσει. Οι δύο νέοι είναι καλοί ηθοποιοί και το «off-off» θέατρο ταιριάζει στο παρουσιαστικό τους, καθ’ ότι αναγνωρίζεται η ανάγκη του καλλιτέχνη να βγάλει τα προς το ζην από την τηλεόραση ή το θέατρο, που απευθύνεται στους πολλούς. Στον μυσταγωγικό χώρο του Black Box ήταν απολαυστικοί.

Ηχητικός σχεδιασμός: Γιώργος Διαμαντόπουλος. Βοηθός σκηνοθέτη και Οργάνωση παραγωγής: Πάνος Σβολάκης. Σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας: Αριστείδης Γεωργίου. Επιμέλεια αφίσας: Τάκης Πρώιος.

4«ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΗΣ ΣΦΗΚΑΣ» ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ από την Ομάδα Rapel, βασισμένο στο διήγημα «Απέναντι Όχθη» του Φίλιππου Φραγκούλη.

ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ – Σκηνή Black Box, Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, τηλ. 210 5138067, Site: www.epikolono.gr Τελευταία παράσταση: Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 9:30μμ, Σάββατο 7:00μμ & Κυριακή 8:30μμ. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 10,00€ Φοιτητικό/Ανέργων & Άνω των 65/Ατέλειες: 5,00€.

About Κωστής Δ. Μπίτσιος

Ο Κωστής Δ. Μπίτσιος είναι δικηγόρος. Σπούδασε Νομικά και Δημοσιογραφία. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Γράφει για θέατρο, χορό, όπερα και μουσική στο www.critics-point.gr και για κινηματογράφο, τηλεόραση και μουσική στο www.apotis4stis5.com