• Email newsletter

 • Ανακοινώσεις

 • Μαγικό Τρίο Καβάκου-Γιο Γιο Μα-Αξ στο Carnegie Hall

  Μαγικό Τρίο Καβάκου-Γιο Γιο Μα-Αξ στο Carnegie Hall

  Γράφει ο Φώτιος Καλιαμπάκος Καθένας από τους τρεις κορυφαίους σολίστες είναι ικανός να γεμίσει από μόνος του την ιστορική αίθουσα. Πολλώ δε μάλλον και οι τρεις μαζί

 • Ετικέτες

 • Archives

  • 2018 (71)
  • 2017 (98)
  • 2016 (99)
  • 2015 (78)
  • 2014 (111)
  • 2013 (86)
  • 2012 (37)
 • Σύνδεσμοι

«Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ»

Βαθμολογία: 4/10

Δέκα ζευγάρια στη Βιέννη, επιδίδονται σε μία περίτεχνη σκυταλοδρομία σεξουαλικών συναντήσεων, σπάζοντας τα όρια που θέτουν η κοινωνική θέση, ο πλούτος και η συζυγική αφοσίωση. Πρόκειται για το γνωστό στην Ελλάδα θεατρικό έργο με τον τίτλο «Το γαϊτανάκι του έρωτα». Το ανεβάζει η ομάδα θεάτρου seveneleven, που είναι μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία. Ιδρύθηκε από τους ηθοποιούς κκ. Νότη Παρασκευόπουλο και Κωνσταντίνα Μαλτέζου. Τον «Κύκλο του έρωτα» μετέφρασε και σκηνοθέτησε ο κ. Νότης Παρασκευόπουλος. Με τον σκηνοθέτη συμπρωταγωνιστούν οι κκ. Κωνσταντίνα Μαλτέζου, Ελίνα Γιαννάκη και Γιάννης Μοναστηρόπουλος, ο οποίος μπέρδευε συνεχώς τα λόγια του.

Βλέποντας την παράσταση αισθάνεσαι ότι ο θίασος δεν είχε έργο να παίξει. Πρόκειται για ένα κείμενο του 1897, που όπως ανεβαίνει δεν έχει κάποιο ενδιαφέρον για τον θεατή. Οι τέσσερις ηθοποιοί υποδύονται όλα τα ζευγάρια, περνώντας με ταχύτητα φωτός από τον έναν ρόλο στον άλλο, χωρίς να πείθουν. Την ώρα που τα ζευγάρια φτάνουν στην ολοκλήρωση του έρωτά τους, τα φώτα σβήνουν υπό τους ήχους ενός γρηγοριανού ύμνου. Αντιλαμβάνεσαι γρήγορα ότι δεν έχεις περιμένεις κάτι πέρα από επαναλαμβανόμενες ερωτικές συνευρέσεις, που δεν είναι ικανές να προκαλέσουν το παραμικρό μειδίαμα, όσο καλοπροαίρετος και να είσαι.

Μπορεί ο Αυστριακός συγγραφέας και ψυχίατρος Άρθουρ Σνίτσλερ να θεωρήθηκε με αυτό το έργο στην εποχή του πορνογράφος, σήμερα όμως το κείμενο έχει απωλέσει την αψάδα του. Εκείνη την εποχή οι συνευρέσεις της μιας βραδιάς ήταν γεγονός ανήκουστο. Σήμερα τέτοιοι ηθικοί φραγμοί δεν ισχύουν.  Μπορεί πριν εκατό χρόνια να απαγορεύτηκε, σήμερα όμως ξεσηκώνει αντιδράσεις μόνο η προχειρότητα της παραγωγής. Τα σκηνικά του κου. Παρασκευόπουλου είναι φτωχικά. Αποτελούνται από δύο μπάνερ και έναν καναπέ. Η μουσική επιμέλεια από τον σκηνοθέτη δεν αποπνέει την ατμόσφαιρα της εποχής. Τα κοστούμια της κας. Μαλτέζου αδικούν τους ηθοποιούς, που τα φορούν. Δεν είναι καν στο νούμερό τους. Σε ένα έργο για το  οποίο το 1921, σκηνοθέτης, ηθοποιοί και διεύθυνση του θεάτρου όπου παιζόταν, οδηγήθηκαν σε δίκη για απειλή του νόμου και της τάξης, τα κοστούμια της κας. Μαλτέζου αποπνέουν σεμνοτυφία, μερικά κομμάτια μάλιστα τα βρίσκεις σε καταστήματα γνωστής αλυσίδας εσωρούχων. Η κακογουστιά τους είναι καταδικαστέα. Με την άνοδο του Ναζισμού στην εξουσία το 1933, κάηκαν στην πυρά όσα αντίγραφα του έργου μπορούσαν να βρεθούν, καθώς οι Ναζί θεωρούσαν τον συγγραφέα έναν εκφυλισμένο Εβραίο πορνογράφο. Τότε ο Σνίτσλερ  δέχτηκε απειλές για την ζωή του και αρνήθηκε ως το θάνατό του την παραχώρηση των δικαιωμάτων του έργου του, που παρέμεινε άπαιχτο για 60 ολόκληρα χρόνια. Το κατηγορητήριο των συντελεστών της παράστασης του θεάτρου «Αλκμήνη» θα περιοριζόταν στο ότι έκαναν την κωμωδία δράμα. Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα θυμίζει αποτυχημένες κωμωδίες των θεατρικών σταρ της δεκαετίας του ’80 και του ’90, όπου όλα λάμβαναν χώρα γύρω από ένα κρεβάτι. Επιμέλεια ιίνησης: Γιάννης Πολύζος. Κατασκευή σκηνικού: Γεράσιμος Μαλτέζος. Γραφικά: Νίκος Γαζέτας. Φωτογραφίες-trailer: Γιώργος Χαρίσης.

«Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ» ΚΩΜΩΔΙΑ του Άρθουρ Σνίτσλερ.

•ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ (Αλκμήνης 8, Γκάζι, Μετρό Κεραμεικού, τηλ.: 210 3428650 και 6936159929, www.theatro.gr). Παραστάσεις: Σάββατο & Κυριακή στις 9:30 μ.μ.. Τιμή εισιτηρίου 10,00€, φοιτητικό 7€, σπουδαστές δραματικών σχολών & άνεργοι 5€. Διάρκεια: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Έως 04 Ιανουαρίου 2015.

About Κωστής Δ. Μπίτσιος

Ο Κωστής Δ. Μπίτσιος είναι δικηγόρος. Σπούδασε Νομικά και Δημοσιογραφία. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Γράφει για θέατρο, χορό, όπερα και μουσική στο www.critics-point.gr και για κινηματογράφο, τηλεόραση και μουσική στο www.apotis4stis5.com