• Email newsletter

 • Ανακοινώσεις

 • Ὁ « ̓Ορλάνδος» (1733) τοῦ Χαῖντελ, ἔναυσμα σκέψεων περί συγχρόνου σκηνοθεσίας…

 • Ετικέτες

 • Archives

  • 2019 (26)
  • 2018 (117)
  • 2017 (98)
  • 2016 (97)
  • 2015 (78)
  • 2014 (111)
  • 2013 (85)
  • 2012 (37)
 • Σύνδεσμοι

«Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ»

Βαθμολογία: 8/10

Ο-Καρυοθραύστης-Παπανούσης-Κουσουνή-Μπίκος-φωτο-Β.-Μακρής-1000x600

Ο-Καρυοθραύστης-Παπανούσης-Κουσουνή-Μπίκος-φωτο-Β.-Μακρής-1000×600

Φέτος Ο Καρυοθραύστης του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι σε χορογραφία και φωτισμούς του Ρενάτο Τζανέλλα – παρών στην πρεμιέρα – ανεβαίνει ως Μπαλέτο για παιδιά. Φρόνιμα η διάρκειά του δεν ξεπερνά τα 75 λεπτά, ενώ δεν υπάρχει διάλειμμα, και για αυτό απουσιάζει η μαγική σκηνή της χιονόπτωσης, το οποίο καθαριζόταν στις προηγούμενες παραγωγές την ώρα της παύσης. Οι ώρες έναρξης της παράστασης προσαρμόστηκαν ορθά στα δεδομένα του κοινού, που απευθύνεται, ενώ μόνο στις παραστάσεις Σαββάτου και Κυριακής συμμετέχει η Ορχήστρα της ΕΛΣ, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Ζιάβρα, καθώς και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ σε μουσική διεύθυνση Κωνσταντίνας Πιτσιάκου. Η χορογραφία του πρώην Διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Ρενάτο Τζανέλλα πρωτοπαρουσιάστηκε το 2000 στην Κρατική Όπερα της Βιέννης. Την ίδια παραγωγή πρωτοπαρουσίασε η ΕΛΣ στο Θέατρο Ολύμπια τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του έτους 2012. Τότε ο Τζανέλλα χορογράφησε ξανά τον Καρυοθραύστη ειδικά για το μπαλέτο της ΕΛΣ, ανταποκρινόμενος στις ικανότητες του υπάρχοντος δυναμικού. Σε σχέση με το ανέβασμα του Καρυοθραύστη του 2015 οι τρεις διανομές του πρωταγωνιστικού δίδυμου διαφέρουν μόνο ως προς το ότι την θέση της Νατάσας Σιούτα κατέλαβε η Ευρυδίκη Ισαακίδου (Βαγγέλης Μπίκος-Μαρία Κουσουνή, Αντώνης Κουρούτης-Ελεάνα Ανδρεούδη, Ντανίλο Ζέκα-Ευρυδίκη Ισαακίδου). Το 2012 υπήρξαν τρεις διανομές και το 2014 τέσσερις. Ο Βαγγέλης Μπίκος και η Μαρία Κουσουνή υπήρξαν εξαιρετικοί. Κατέκτησαν τους μικρούς θεατές με την τέχνη τους και καταχειροκροτήθηκαν αυθόρμητα από αυτούς και τους συνοδούς τους σε όλες τις σκηνές του έργου, όπως και ο λοιπός θίασος. Αλήθεια, πόσο διαφορετικές αντιδράσεις από εκείνες του ίδιου κοινού στην Ωραία Κοιμωμένη! Ο Μπίκος διατηρούσε τον άξονά του ακόμα και όταν χόρευε στο πίσω μέρος της σκηνής με την ασπροντυμένη Αιμιλία Γάσπαρη, πίσω από μία διαφανή τοιχογραφία, που υπογράμμιζε την παράλληλη σκηνική δράση. Δυστυχώς όμως όταν κάποιος χορευτής έβγαινε πολύ μπροστά στην σκηνή, ήταν υποφωτισμένος. Αφού πρόκειται για Μπαλέτο για παιδιά, θα μπορούσε να υπάρχει ένας προβολέας, που θα ακολουθεί τους χορευτές. Οι ανήλικοι θεατές λάτρεψαν τα ειδικά για αυτούς στημένα gags, όπως το τηλεκατευθυνόμενο ποντικάκι.

Στον ρόλο του Ντροσσελμάγερ εμφανίστηκε στην πρεμιέρα της 13ης Ιανουαρίου 2018 ο Στράτος Παπανούσης, ο οποίος φαίνεται πιο βαρύς στις κινήσεις του. Η ίδια δυσκολία παρατηρήθηκε και στην Νεράιδα του βορρά της Αιμιλίας Γάσπαρη. Η Γάσπαρη προσγειωνόταν βαριά στην σκηνή ύστερα από κάθε άλμα. Δεν υπήρξε τόσο αέρινη όσο παλιότερα. Σαν να αρχίζει να φεύγει η χάρη στο ραφινάρισμα της κίνησής της. Περίεργο σύμπτωμα καθώς δεν έχει αλλάξει κάτι στο σώμα της όσα χρόνια χορεύει, ενώ διατηρεί το καλλιτεχνικό εκτόπισμα της πρωταγωνίστριας. Οι Στέλιος Κατωπόδης και Γιάννης Μπενέτος δεν υπήρξαν συγχρονισμένοι ως Δύο φίλοι του πρίγκιπα Αλεξέι, με ευθύνη του Μπενέτου. Αντίθετα οι Δύο φίλες της Κλάρας-Μαρίας και Καλεσμένες Μάνια Καραβασίλη και Δήμητρα Λαούδη στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, όπως και οι Δύο χιονονιφάδες Βανέσα Κούρκουλου και Πόπη Σακελλαροπούλου. Για το pas de deux του Ιταλικού χορού ακολουθεί μια επανάληψη κριτικής: εντυπωσιακά ήταν και τα ρούχα του Pas de deux του Ιταλικού χορού, όπου χόρεψε πιο παιχνιδιάρικα από ποτέ ο Αγάπιος Αγαπιάδης, συνοδεύοντας την Πόπη Σακελλαροπούλου.

margaritakostoglou2margaritakostoglouΗ μπαλαρίνα που έλαμψε και το 2012 και το 2014 και το 2015 ήταν η Μαργαρίτα Κώστογλου στον Αραβικό χορό. Συμμετείχε και στις Χιονονιφάδες και στους Καλεσμένους. Όταν τελείωσε ο Αραβικός χορός της, ακολούθησε το μεγαλύτερο σε διάρκεια χειροκρότημα της παράστασης μέχρι εκείνη την ώρα. Αυτή η χορεύτρια με τα ατελείωτα πόδια πρέπει το συντομότερο να φύγει από το φόντο των παραγωγών και να βγει μπροστά. Χειρίστηκε επιδέξια το δύσκολο ρούχο και καπέλο του ρόλου της. Όσο χόρευε, δεν κοιτούσες κάποια άλλη. Ως καλή ηθοποιός αποχώρησε από την σκηνή, ρίχνοντας στο γοητευμένο κοινό το σαγηνευτικό βλέμμα μοιραίας γυναίκας. Λαμπερή παρουσία η μπαλαρίνα Αθηνά Βρούβα. Σκηνικά-κοστούμια (παρών στην πρεμιέρα):  Κριστόφ Κρέμερ.

Κλάρα-Μαρία – Πρίγκιπας Αλεξέι:
Μαρία Κουσουνή – Βαγγέλης Μπίκος (13, 21/1 & 3, 11/2)
Ευρυδίκη Ισαακίδου – Ντανίλο Ζέκα (27/1 & 8/2)
Ελεάνα Ανδρεούδη – Αντώνης Κορούτης (14, 16/1 & 2, 10/2)
Ντρόσσελμαγερ:
Στράτος Παπανούσης (13, 21/1 & 3, 11/2)
Αγάπιος Αγαπιάδης (27/1 & 8/2)
Γιώργος Βαρβαριώτης (14, 16/1 & 2, 10/2)
Νεράιδα του Βορρά:
Αιμιλία Γάσπαρη (13, 21/1 & 3/2)
Αλίνα Στεργιανού (14, 27/1 & 8/2)
Βανέσα Κούρκουλου (16/1 & 10/2)
Πόπη Σακελλαροπούλου (2, 11/2)
«Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ» ΜΠΑΛΕΤΟ του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι σε χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα / Εισαγωγή-Φαντασία Ρωμαίος και Ιουλιέττα του Γιόχαν Στράους του νεώτερου.Κεντρική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος».

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Λοιπές ημερομηνίες παραστάσεων: 14, 16, 21, 27 Ιανουαρίου 2018 και 2, 3, 8, 10, 11 Φεβρουαρίου 2018. Ώρα έναρξης παραστάσεων: Καθημερινές 11.00  / Σάββατα 18.30 / Κυριακές 12.00. Διάρκεια: 75’ λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων καθημερινές (για σχολεία): 10 ευρώ, γενική είσοδος. Τιμές εισιτηρίων Σαββατοκύριακα: 10, 12, 15, 20, 30 ευρώ. Φοιτητικό, παιδικό: 10 ευρώ. Περιορισμένης ορατότητας: 5 ευρώ 

About Κωστής Δ. Μπίτσιος

Ο Κωστής Δ. Μπίτσιος είναι δικηγόρος. Σπούδασε Νομικά και Δημοσιογραφία. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Γράφει για θέατρο, χορό, όπερα και μουσική στο www.critics-point.gr και για κινηματογράφο, τηλεόραση και μουσική στο www.apotis4stis5.com