• Email newsletter

 • Ανακοινώσεις

 • «Mάκμπεθ» τοῦ Βέρντι ἀπὸ «Μέτ». Νεανικὸ ἑλληνικὸ Τρίο, σὲ ἔργα Μπράμς.

 • Ετικέτες

 • Archives

  • 2020 (28)
  • 2019 (123)
  • 2018 (117)
  • 2017 (98)
  • 2016 (97)
  • 2015 (78)
  • 2014 (111)
  • 2013 (85)
  • 2012 (37)
 • Σύνδεσμοι

«Η πέτρα του Βορρά»

Η ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΙΚΗ ΑΘΗΝΑΙΚΑ ΘΕΑΤΡΑΒαθμολογία: 7/10

Τα Αθηναϊκά Θέατρα παρουσιάζουν στην Παιδική Σκηνή του θεάτρου ΑΛΙΚΗ το θεατρικό έργο του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου «Η πέτρα του Βορρά». Ο συγγραφέας εντυπωσίαζε ως ηθοποιός από τα 20 του, στις εξετάσεις της Δραματικής Σχολής Θεμέλιο το 1999, αφού είχαν προηγηθεί 2 έτη σπουδής του στο Θέατρο Τέχνης, ως εξαιρετικό ταλέντο. Το 1999 έδωσε εξετάσεις και με απόσπασμα από το έργο «Ο Ζωολογικός Κήπος/The Zoo Story» του Eduard Albee. Στην «Πέτρα του Βορρά» αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία από κοινού με τη σύζυγό του ηθοποιό κα. Κατερίνα Παπαδάκη. Η κα. Παπαδάκη αποτελεί παράλληλα μέλος του θιάσου. Το κείμενο απευθύνεται σε παιδιά του δημοτικού, από 6 έως 12 ετών και όχι μόνο. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου: «…Ένα αγόρι…θα ξεκινήσει ένα ταξίδι στα πέρατα του κόσμου για να βρει τον πατέρα του, τον οποίο δεν γνώρισε ποτέ. Ένα αγόρι που ίσως, ξαναφέρει την ειρήνη. Ένα αγόρι 760 χρονών…».

Η ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΙΚΗ ΑΘΗΝΑΙΚΑ ΘΕΑΤΡΑΠρωταγωνιστές ένας ασχημούλης ταλαντούχος δημιουργός: ο κ. Γιάννης Σαρακατσάνης και ένας πανέμορφος νεώτερος ηθοποιός: ο κ. Ντένης Μακρής. Ο πρώτος υποδύεται έναν ρόλο, που ταιριάζει στην ηλικία του. Στα 41 του ο κ. Σαρακατσάνης (υποψήφιος για βραβείο Νέου Δημιουργού το 2007 και βραβευμένος για ανδρικό ρόλο το 2014 από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών) έγινε γνωστός ως ιδρυτικό μέλος  της θεατρικής ομάδας AbOvo. Φέτος παίζεται και ένα θεατρικό του κου. Σαρακατσάνη στην Αθήνα. Ο 32χρονος κ. Ντένης Μακρής (απόφοιτος του Εθνικού) υπήρξε υποψήφιος για το βραβείο Χορν 2014 για το ρόλο του «Άμλετ» στο Θέατρο Πορεία σε σκηνοθεσία του κου. Χρήστου Θεοδωρίδη (σελ. 10). Ο αδελφός του Άρης υπήρξε μέλος των Boys and Noise και φέτος συμμετέχει στο θεατρικό «Οικογένεια Άνταμς». Ο κ. Σαρακατσάνης διασκεδάζει τους μικρούς θεατές πριν ξεκινήσει η παράσταση κάνοντας τις αυθόρμητες «τρέλες» του στην πλατεία του θεάτρου. Ο αφηγητής του έχει ωραία φωνή και σωστή άρθρωση. Ο κ. Μακρής είναι ο όμορφος ηθοποιός, που πρέπει να πείσει και για την τέχνη του, χωρίς να είναι μπλαζέ. Δεν το καταφέρνει απόλυτα, αν και ως «Γιωργής» διατηρεί μια σεμνή παρουσία και ένα συγκαταβατικό ύφος, χωρίς να παλιμπαιδίζει ή να φωνασκεί άσκοπα και αυτό είναι μια κατάκτηση.

Το χαμηλών τόνων παίξιμο του κου. Μακρή αποτελεί απάγγειο στα πρώτο μέρος της παράστασης. Μέχρι το διάλειμμα το έργο είναι φλύαρο και απουσιάζει ο ρομαντισμός. Θα μπορούσες να πεις ότι ο ρυθμός είναι «στην τσίτα» και οι ηθοποιοί καλούνται να αναπαράγουν το θορυβώδες ύφος των κινηματογραφικών κόμικς. Δεν χρειαζόταν να καταφύγουν σε αυτό οι δύο σκηνοθέτες, για να καταστήσουν το κείμενο βατό στα παιδιά. Και στην ησυχία οι ανήλικοι μπορούν να ηρεμήσουν και να παρακολουθήσουν μία παράσταση, χωρίς να απαιτείται αυτή να τους επιβληθεί με φασαριόζικο τρόπο. Ναι μεν η κινηματογραφική βαβούρα είναι αναγνωρίσιμη, αλλά και η θεατρική γαλήνη κρύβει μια άλλη μαγεία. Ευτυχώς το 2ο μέρος της παραγωγής είναι πιο ήρεμο και δίνει αρκετό χώρο στο συναίσθημα.

Η ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΙΚΗ ΑΘΗΝΑΙΚΑ ΘΕΑΤΡΑΤο κλίμα της σκηνοθετικής καθοδήγησης ακολουθεί και η αεικίνητη κα. Φανή Αποστολίδου (απόφοιτος της Σχολής Θεάτρου «Δήλος»), με προηγούμενη παρουσία – μεταξύ άλλων – στα θεατρικά: «Ηρακλής: Οι 12 άθλοι» και «Ιππόλυτος». Η κα. Αποστολίδου ως «Πετρούτσια» και «κινέζα» διαθέτει σπινθηροβόλο βλέμμα και γυμναστικές επιδεξιότητες. Δείχνει υπερκινητική και χαρίζει ποικιλία από γκριμάτσες. Η ενέργεια χαρακτηρίζει αισίως όλο το θίασο, γεγονός που σε χαροποιεί, αφού σε άλλες παραστάσεις για παιδιά οι ηθοποιοί δεν κρύβουν ότι βαριούνται. Ο κ. Τζεφ Μαράουι, των παραστάσεων «Θησέας και Αριάδνη στο Νησί των Ταύρων» και «Τρωικός Πόλεμος», βγάζει γέλιο ως «Πετρούκιος» και «μαγειρική πάπια» με τη βροντερή φωνή του, αλλά με λιγότερη ένταση θα επέτρεπε να φανεί περισσότερο το ταλέντο του.

Η ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΙΚΗ ΑΘΗΝΑΙΚΑ ΘΕΑΤΡΑΑυτός που καταφέρνει να ξεχωρίσει, χωρίς να είναι ο πρωταγωνιστής, είναι ο κ. Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης ως «Πέτρος», ως «ποντικός» και ως «κινέζος». Απόφοιτος του Εθνικού, έπαιζε  φέτος στο «ANIMALS» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και το 2012 ξεκινούσε την καριέρα του μαζί με την κα. Χαρά-Μάτα Γιαννάτου των κινηματογραφικών «Μια Ανάσα» και «Νοτιάς». Πέρασε – μεταξύ άλλων – από τα θεατρικά: «Συρανό ντε Μπερζεράκ», «Cabaret», «Βουρκόλακας» και «Η Νεράιδα στη Λίμνη». Στην «Πέτρα του Βορρά» η αύρα του διαπερνά τα ρούχα των ρόλων του και είναι ευδιάκριτος ο αγώνας σε κάθε σκηνή να δώσει το καλύτερο, που μπορεί.

Η κα. Κατερίνα Παπαδάκη κρατά ένα ρόλο για τον εαυτό της στο έργο του συζύγου της, το οποίο συνσκηνοθετεί. Ο χαρακτήρας της είναι βασικός για την εξέλιξη της υπόθεσης και, ειδικά στο τέλος, η καλλιτέχνις τον αποθεώνει.

Η ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΙΚΗ ΑΘΗΝΑΙΚΑ ΘΕΑΤΡΑΥπάρχει ακόμα ένας ωραίος στο θίασο, πλην του πρωταγωνιστή. Πρόκειται για τον κ. Σπύρο Χατζηαγγελάκη, που πέρυσι έπαιζε στο έργο «Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί» στο θέατρο Επί Κολωνώ. Ο 31χρονος ηθοποιός ξεκίνησε να εργάζεται ως ηθοποιός στη Θεσσαλονίκη και είναι μέλος της θεατρικής ομάδας «C for Circus». Η ομάδα αυτή παρουσιάζει φέτος στο «Από Μηχανής» θέατρο την παραγωγή «Με το ίδιο μέτρο» με τον κ. Χατζηαγγελάκη και επιπλέον 4 συναδέλφους του επί σκηνής. Ως «Κινέζος αυτοκράτορας», ως «μαγειρική πάπια» και ως αντικατοπτρισμός του «Γιωργή» ο ηθοποιός απεκδύεται το αβαντάζ του παρουσιαστικού του και αποδεικνύει ότι δίνει βάρος στην υποκριτική του και στο ομαδικό παιχνίδι.

Ο κ. Γιάννης Πολιτάκης [που έπαιζε στα θεατρικά: «Σκηνές του δρόμου» (1998), θέατρο Παρκ και1 «Ουπς!» (2001), Τεχνοχώρος], ως «σκύλος» και «κινέζος» αφήνει το δικό του αποτύπωμα στην παράσταση, ειδικά με το «Largo al factotum» από τον «Κουρέα της Σεβίλλης». Η 37χρονη κα. Χριστίνα Δενδρινού υποδύεται τη μάνα του «Γιωργή», τη «μαγειρική πάπια», αλλά και τον αντικατοπτρισμό της «Πετρούτσιας». Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον κ. Σαρακατσάνη ως σκηνοθέτη («Η Μαφία δεν κοιμάται ποτέ»), ενώ συμμετείχε στις «Πρακτόρισσες» του κου. Γ. Καλαβριανού, αλλά στην περσινή εκδοχή τους. Πιο πολύ φαίνονται οι ικανότητές της στην καταπληκτική σκηνή του καθρέφτη.

Η ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΙΚΗ ΑΘΗΝΑΙΚΑ ΘΕΑΤΡΑΣτα σκηνικά και στα κοστούμια (στο 3:31) η δουλειά της κας. Αθανασίας Σμαραγδή, πρόκειται για την κόρη του σκηνοθέτη κου. Γιάννη Σμαραγδή, διακρίνεται από ωραίες και λειτουργικές εμπνεύσεις. Οι μορφές δε των ζώων υπονοούνται από το χρώμα, το ύφασμα και τα αξεσουάρ. Τη μουσική επιμέλεια του κου. Αλέξιου Πρίφτη χαρακτηρίζουν οι μελωδίες κλασικής μουσικής (Albinoni, Bach, Berlioz, Brahms, Dvorak, Grieg, Holst, Khachaturian, Lizst, Mussorgsky, Offenbach, Prokofiev, Schubert, Tchaikovsky, Vivaldi). Κινησιολογία: Μανώλης Θεοδωράκης. Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος. Φωτογραφίες παράστασης: Νικόλας Κομίνης. Βοηθός σκηνογράφου: Αλεξάνδρα Καψή.

«Η ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ» ΠΑΡΑΜΥΘΙ του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΙΚΗ-ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ. Αμερικής 4, Αθήνα. Κάθε Κυριακή στις 12.00. Γενική είσοδος: 10 ευρώ. Διάρκεια παράστασης: 105 λεπτά (με διάλειμμα). Έως 24.04.2016. Κρατήσεις – αγορά εισιτηρίων: Στο τηλέφωνο 211 1000 365 & στο www.ticket365.gr

 

About Κωστής Δ. Μπίτσιος

Ο Κωστής Δ. Μπίτσιος είναι δικηγόρος. Σπούδασε Νομικά και Δημοσιογραφία. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Γράφει για θέατρο, χορό, όπερα και μουσική στο www.critics-point.gr και για κινηματογράφο, τηλεόραση και μουσική στο www.apotis4stis5.com