• Email newsletter

 • Ανακοινώσεις

 • 25ετία Συλλ. Φίλων Μουσικῆς Θεσσαλονίκης. «Ὀρχήστρα Μάλερ» σὲ Λίγκετι & Μπάρτοκ.

 • Ετικέτες

 • Archives

  • 2018 (64)
  • 2017 (103)
  • 2016 (104)
  • 2015 (79)
  • 2014 (117)
  • 2013 (88)
  • 2012 (37)
 • Σύνδεσμοι

Δελτίο Τύπου-Καταγγελία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, μετά από έκτακτη συνεδρίασή του της 18/06/2017, εκφράζει ομοφώνως κατάπληξη και θλίψη για την πανηγυρική αναγγελία των εγκαινίων «συνεργασίας» του Ελληνικού Φεστιβάλ με νεόκοπο φορέα «κριτικών». Όχι φυσικά λόγω της φιλοξενίας επιστημονικής ημερίδας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, που θα ήταν εύλογη αν η πρόσκληση διοργάνωσης απευθυνόταν στους επιστημονικούς φορείς ή σε μεμονωμένα πρόσωπα των χώρων της θεατρολογίας ή της μουσικολογίας. Αμφότερες οι «συμβαλλόμενες» πλευρές, όμως, φαίνεται ότι επικεντρώθηκαν στην επίκληση της ιδιότητας του «κριτικού», παρακάμπτοντας απροκάλυπτα την ανέκαθεν ισχύουσα δεοντολογία και τα σχετικά με αυτήν ασυμβίβαστα, που στοχεύουν στην κατά το δυνατόν κατοχύρωση του αδέσμευτου χαρακτήρα της κριτικής. Η περιφρόνηση αυτή μάλιστα προαναγγέλθηκε από τον ίδιο τον φερόμενο ως επικεφαλής του σχήματος των «κριτικών», όταν, σε άρθρο από την ιστοσελίδα του υπό τον εύγλωττο τίτλο «Κριτική και αγορά», κατέληγε, μέσα από πολυσέλιδο σκεπτικό απροσχημάτιστης αποδόμησης των παραδεδεγμένων όρων άσκησης της κριτικής και σε κατάσταση αναθεωρητικής «ιερής οργής», ότι «… ποσώς [τον] ενδιαφέρει εάν ο κριτικός …εργάζεται στο δημόσιο ή για λογαριασμό κάποιου θιάσου»! Παραδοχή αρκούντως ρητή και, κατηγορηματική, κατά παράβαση κάθε εγχώριου και διεθνούς κανονισμού, ώστε ουδείς, ούτε εμείς, ως μέλη ενός εκ των παλαιοτέρων πνευματικών σωματείων της χώρας, στο οποίο μετείχαν εξάλλου ο ίδιος και άλλοι μέχρι την αποχώρησή τους, ούτε -το κυριότερο- οι «αντισυμβαλλόμενοι» Φορείς να δικαιούνται να επικαλεσθούν άγνοια προθέσεων και στόχων.
Διότι μόνον απελπιστικά αφελής είναι δυνατόν να παραβλέψει ότι, με τη διαρκή αυτή «συνεργασία», μια ολιγάριθμη ομάδα πολύ συγκεκριμένων προσώπων αναλαμβάνει επίσημα και καθεστωτικά, υπό τον αυτοπροσδιορισμό του «κριτικού», καθήκοντα εισηγητή, δραματολόγου και εν γένει συνδιοργανωτή εκδηλώσεων, προτείνει επιχορηγήσεις και υπαγορεύει αισθητικές κατευθύνσεις, με δυσχερώς αποκρυπτόμενη τη λειτουργία της ίδιας αυτής ομάδας ως εμπροσθοφυλακής «κριτικής» προκάλυψης του καλλιτεχνικού αποτελέσματος, στη διαμόρφωση και τη διαχείριση του οποίου αντιδεοντολογικά συμμετέχει.
Η «Ένωσις Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών» αποκρούει κάθε παρόμοια ανάμειξη σε δραστηριότητες «υποβολέα» και συνεργάτη εκδηλώσεων, επιχορηγήσεων και λοιπών συναφών, θέλει δε να πιστεύει ότι, έστω και την υστάτη ώρα, τόσο ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ όσο και η Κα Υπουργός Πολιτισμού, αμφότεροι καθιερωμένοι δημιουργοί στο χώρο τους, δεν θα επιλέξουν να συνδέσουν το πέρασμά τους από υψηλές και τιμητικές διοικητικές και πολιτικές θέσεις, καθώς και την υστεροφημία τους, με μια τόσο κυνική και ωμή προσβολή των παγκόσμιων θεσμίων άσκησης της Τέχνης και της Κριτικής. Ούτε φυσικά να περιορίσουν και να ελέγξουν, με τον τρόπο που εισηγούνται κάποιοι, την ελευθερία της έκφρασης καλλιτεχνών και κριτικών. Η Ένωσή μας, και καθένας μας προσωπικά ως μέλη της, επιφυλασσόμενοι κάθε δικαιώματός μας, διαβεβαιώνουμε όσους μοχθούν στους χώρους των παραστατικών Τεχνών ότι θα αξιοποιήσουμε ανυποχώρητα όλες μας τις δυνάμεις, σε αυτή τη δεινή εποχή της καθολικής κρίσης, προκειμένου να διαφυλάξουμε αξίες που στοχεύουν στην αποφυγή της αδικίας και της ισοπέδωσης των πάντων.

About Κυριάκος Π. Λουκάκος

Ο Κυριάκος Λουκάκος είναι δικηγόρος - διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, ειδικός επιστήμων στον Κύκλο Ποιότητας Ζωής του «Συνηγόρου του Πολίτη» και διαπιστευμένος διαμεσολαβητής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Υπήρξε συνεργάτης του Γ’ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στην παραγωγή και παρουσίαση εκπομπών όπερας (1994 – 2010), είναι ο κριτικός μουσικής της εφημερίδας ΑΥΓΗ, καθώς και τακτικό μέλος του Σωματείου «Υποτροφίες Μαρία Κάλλας», του Ωδείου Αθηνών, της «Κίνησης πολιτών για μιαν Ανοιχτή Κοινωνία» και της Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών & Μουσικών Κριτικών, στην προεδρία του διοικητικού συμβουλίου της οποίας εκλέγεται από του έτους 2005.